Борисов и званично одбио формирање нове владе

Бугарски премијер у оставци Бојко Борисов објавио је и званично да је одбио да формира нову владу, чиме је отворио пут за превремене парламентарне изборе на пролеће.

Вођа десног центра који је поднео оставку после пораза његовог кандидата на председничким изборима 3. новембра, рекао је да је одбио мандат да формира нову владу који му је данас понудио одлазећи председник Росен Плевнелијев.

"Постоји морал и политичко достојанство. Ако једног дана народ одлучи" о новом мандату, онда "ћемо бити спремни", рекао је он.

Борисов је поднео оставку када је на председничким изборима победио кандидат кога подржавају социјалисти Румен Радев са 59,35 одсто гласова, док је кандидаткиња његове странке Герб Цецка Цачева добила 36,17 одсто гласова.

Нови председник преузима дужност 22. јануара.

Политиколог Дмитар Ганев указује да ниједна странка не може да добије парламентарну већину без подршке Борисовљеве партије Герб и да је пут отворен за превремене изборе.

Он је подсетио да према процедури одлазећи председник сада треба да понуди мандат за формирање влади социјалистима, другој партији у парламенту, затим трећој партији по свом избору пре него што формира прелазну владу стручњака.

Политиколог Ганев предвиђа да ће, с обзиром на расцепкану политичку слику у Бугарској, на превременим парламентарним изборима странка Герб потврдити своје водеће место и да ће поново бити у ситуацији да формира владу.

Борисов је на власти од 2009. године, а поново је изабран крајем 2014. године пошто је већ једном поднео оставку у фебруару 2013. после таласа протеста против сиромаштва и корупције. Његов мандат је требало да истекне 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи