Изетбеговић: Патриоте ће бити "задњи зид одбране БиХ"

Ако надлежне међународне институције не буду реаговале на изјаве о подели БиХ, "задњи зид одбране земље биће њене патриоте", поручио је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, одбацујући наводе да је бошњачка политика на било који начин повезана с недавним хапшењем бивших припадника ХВО у Орашју, под сумњом да су одговорни за ратне злочине почињене над Србима на подручју Босанске Посавине.

Бакир Изетбеговић је у интервјуу за Хрватску радио-телевизију истакао да је подела БиХ последње на шта би пристале босанскохерцеговачке патриоте.

Изетбеговић је, коментаришући изјаве председника Републике Српске Милорада Додика о подели БиХ, рекао да "ако институције БиХ, ако међународне институције надлежне за то не буду реаговале, онај задњи зид одбране БиХ биће њене патриоте".

Изетбеговић је упозорио на то да "нико не би требало да искушава ту њихову спремност", пренела је Фена.

Сматра да Додик покушава ратне циљеве остварити мирнодопским средствима, што је, како је оценио, неодговорно.

Додикови проблеми, тврди Изетбеговић, произлазе из тешке економско-социјалне ситуације у Републици Српској, из односа с регионалним и међународним фактором и судовима.

"Не желимо проблеме са Хрватском, то би био аутогол"

Изетбеговић је рекао да Сарајево не жели да се оптужнице за ратне злочине користе у политичке сврхе ни да се прави проблем с Хрватском, јер за то, као је напоменуо,  нема "никаквог логичког, нити реалног утемељења".

"У Орашју су бранитељи били измешани, Хрвати и Бошњаци. У неким првобитним истрагама ту је било педесетак људи, и Бошњака и Хрвата. Зашто сада само Хрвати, зашто три дана након посете премијера Пленковића, зашто на дан Свих светих, када су Хрвати врло емотивни сећајући се преминулих? Немам одговора на то питање, али је сасвим сигурно да се, да сам питан таква, ствар не би урадила", нагласио је Изетбеговић.

Навео је да су односи с Хрватском приоритет и да бошњачка политика себи не би "дозволила аутогол" користећи то питање, пренела је Фена.

Према његовој оцени, односи БиХ и Хрватске су јако добри, али могу бити и бољи.

Суд БиХ је пре два дана одбацио захтев Тужилаштва да се групи држављана Хрватске из Орашја продужи притвор због сумње да су починили ратни злочин над српским цивилима.

Они ће се, како је саопштено, бранити са слободе. Из притвора су пуштени, уз посебне мере.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара