Иванић: Сарајево треба да направи искорак ка Београду

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић каже да бошњачки политичари у Сарајеву треба да направе искорак ка Београду за унапређење односа две земље и предлаже тројни састанак лидера БиХ, Србије и Хрватске. Истиче да је Дејтон једини могући оквир за БиХ.

Младен Иванић је у интервјуу агенцији Бета рекао да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб–Сарајево–Београд" и да би смиривање напетости у тим односима имало врло позитивне импликације по цео регион.

Иванић је рекао да су отказивање посете председника Србије Томислава Николића Сарајеву и напади на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници највидљивији проблеми који у последње време отежавају односе две земље.

"Заиста сматрам да кључни искорак у томе, јер су проблеми настали због реакције посебно бошњачке стране, треба да дође од бошњачког руководства у Сарајеву. Стичем утисак да су они схватили, стичем утисак да би то желели, али још то нисмо јавно чули. Оног тренутка када се то јавно искаже, мислим да ће се створити претпоставке да се ствари мало ипак уведу у неке нормалније токове", рекао је Иванић.

Заложио се за тројни састанак лидера БиХ, Хрватске и Србије, али и навео да од таквог сусрета не очекује много, већ да се покаже да кључни људи три земље могу сести заједно и у "нормалној атмосфери" попричати о политичким темама и створити мало позитивнију слику о међусобним односима.

"Реално мислим да највећи искорак треба да уради пре свега Загреб и посебно, могу слободно рећи, Сарајево, зато што је до тензија између Сарајева и Београда дошло због отказивања посете господина Николића, која је била последица бошњачке политичке елите која је то тражила, да је дошло до тензија због напада на господина Вучића а да нико за то није одговарао а што опет није производ никаквих негативних односа било Бањалуке било Београда", рекао је Иванић.

Навео је да је идеја о таквом састанку његова, али да је питање да ли ће добити подршку.

"Ја мислим да пре краја јануара, почетка фебруара није реално очекивати такву врсту састанака под условом да буде политичке спремности на свим странама", додао је Иванић.

На питање када се може очекивати посета председника Србије Томислава Николића Сарајеву, Иванић је рекао да то "зависи од односа господина Николића, Вучића и (Бакира) Изетбеговића".

Додао је да разуме резервисаност Београда док не дође до јаснијег сигнала из Сарајева да су лидери Србије добродошли.

Иванић није желео да коментарише предстојеће председничке изборе у Србији.

"Мислим да није добро да се ми из РС петљамо у политички живот Србије. Ја сам се тога увек чувао. Наше је да сарађујемо с лидерима Србије, ко год да цу. Ја искрено имам јако добре односе и с господином Вучићем и с господином Николићем, али неке фаворите не бих имао, јер мислим да би било мало и препотентно од нас из РС да то овде радимо", рекао је Иванић.

"Дејтон је једини оквир за БиХ"

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине каже и да је Дејтонски споразум једини могући оквир за функционисање БиХ, јер ни у међународној заједници ни унутар БиХ нема политичке сагласности за његову промену.

У интервјуу агенцији Бета, Иванић је рекао да проблем БиХ није Дејтонски споразум већ недостатак поверења између народа и политичких елита, и да су неслагања и различите визије главна кочница на европском путу.

Додао је да је "Дејтон такав какав је и једини могући оквир" у којем БиХ може да функционише и да би "било паметно прогласити мораторијум на расправе о променама устава, јер нема ни минималних шанси да се о томе постигне политичка сагласност, ни међународна, а још мање унутар БиХ".

Као један од разлога због којих је потпуно нереално веровати да уставни оквир може да се промени, Иванић је навео "три потпуно различите визије БиХ".

"У Сарајеву би волели БиХ без ентитета, у Бањалуци независну Републику Српску (РС) ако би могло, а Мостар би хтео трећи ентитет, ако може", рекао је Иванић.

Неслагања и различите визије, према његовом мишљењу, коче и процес европске интеграције БиХ, а помака на том путу, како је рекао, неће бити док се не промени политичка клима.

"БиХ неће добити статус кандидата за чланство у ЕУ док год је у јавности и у медијима присутна по конфликтима", рекао је Иванић и додао да поред одговора на упитник ЕУ, што је технички део посла, БиХ мора да "промени општу слику" и да "направи позитивнији политички амбијент", што подразумева и "спремност политичке елите на договоре и компромисе".

"Надам се да ћемо успети да променимо тај имиџ и покажемо да је и у оквиру Дејтонског споразума могуће доћи до решења. Увек понављам да ће разумни људи у сваком правном оквиру доћи до решења, а неразумни људи у најидеалнијем правном оквиру неће имати решење. Дакле, није проблем БиХ Дејтонски споразум ни начин доношења одлука, проблем је недостатак поверења између народа и политичких елита и то је најважнија ствар која се у периоду пред нама мора градити – вратити поверење између људи и правити договоре и компромисе", рекао је Иванић.

Као први предуслов да се то и оствари Иванић је навео "спремност политичких
лидера да понесу мало политичких ризика", али је рекао да највећи искорак треба да направи бошњачка страна.

"Мислим да кључ и највећи искорак треба да се деси код најбројнијег народа БиХ, бошњачког. Предуслов за све то је коначно схватање да је РС реалност у БиХ, као што је највећи део српске политичке структуре прихватио да је децентрализована БиХ реалност. Ако то прихватимо, ако и једни и други прихватимо да нема ниједног екстремног решења, онда ће бити створени предуслови да се направи искорак и да се дође до позитивнијег амбијента", рекао је Иванић.

"Могућ компромис око два датума" 

На питање да ли би сагласност два ентитета око једног заједничког датума за обележавање макар симболично била знак поверења међу народима, Иванић је казао да су "дани и датуми најемотивније ствари око којих постоје разлике" и да зато сагласност око једног датума није реална, али да би се можда могла постићи око два датума.

"Ја искрено сматрам да би се могао правити компромис када би се 21. новембар, дан потписивања Дејтона, прихватио као празник, што из Федерације не желе, али и 25. новембар као празник којег из Федерације желе, а у РС не. Мислим да око једног датума није реално постићи сагланост, око два надам се да јесте. Не могу гарантовати, али надам се да јесте", рекао је Иванић.

На питање како се референдум о Дану РС одразио на положај тог ентитета, Иванић је рекао да је стање "мање више исто" и да се "ништа спектакуларно није променило", али и нагласио да је покушај да се Србима забрани да славе датуме који су им битни "највећа грешка политичких лидера Бошњака", који су тиме помогли председнику РС Милораду Додику да победи на локалним изборима.

"Референдум у РС је био одговор на покушај укидања 9. јануара, Дана РС", рекао је Иванић, који је и оценио да је Додик хтео да га искористи "не само да се потврди 9. јануар већ и да се добије тема која је њему помогла да победи на локалним изборима".

"Он уствари највећу захвалност дугује политичким лидерима у Сарајеву, који су му дали ту тему и омогућили му да победи", додао је.

Што се тиче референдума о независности РС, Иванић је рекао да то "постоји као својеврсна претња о којој владајућа СНСД стално говори" али да у овом тренутку то није реално, пошто "не би добио подршку ни од кога, ни од Београда".

"То би био авантуризам од кога би штету могли да имају Срби. То је можда прича која лепо звучи, али је потпуно нереална", рекао је Иванић.

Став да РС има будућност једино као независна, Иванић је одбацио као поједаностављену слику, рекавши да "РС има шансу као врло висок степен државности српског народа унутар БиХ".

"Све кључне ствари од којих зависи живот обичног човека се догађају на нивоу РС, и здравство, и школство, и пензије, и образовање, и путеви... Све је на нивоу РС. То је српском народу у овом тренутку и у овим политичким оквирима сасвим довољно... Ми наравно имамо намеру да бранимо РС и њену уставну улогу, али очекивати да је овог тренутка могуће нешто више је потпуно, потпуно нереално", рекао је Иванић.

На питање какав је његов став о чланству БиХ у НАТО-у, Иванић је рекао да је прерано за ту тему и поновио да би препоставка за улазак БиХ у НАТО била да све земље региона и Србија буду чланице тог војног савеза.

"Без тога да све земље у региону буду у НАТО-у, БиХ не може ући. Претпоставка да БиХ уђе у НАТО јесте да је Србија у НАТО-у. Док год није, није реално очекивати да ће било који српски политичар гласати да се уђе у НАТО, јер би то била поновна подела српског народа, а ја не видим који српски политичар то може да уради. Према томе, дугорочно питање сагласности српских политичара у БиХ да БиХ уђе у НАТО зависи од тога шта ће бити са Србијом", рекао је Иванић у интервјуу агенцији Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво