Опозиција неће у власт, Кривокапић тражи понављање избора

Црногорска парламентарна опозиција не намерава да се одазове позиву премијера Душка Марковића да се прикључе власти. Лидер опозиционог СДП-а Ранко Кривокапић најавио је да ће упутити иницијативу владајућем ДПС-у за понављање парламентарних избора.

Кривокапић је за ТВ Вијести најавио да ће иницијативом од ДПС-а тражити да нови парламентарни избори буду одржани најкасније заједно са председничким, у марту 2018, како би се прекинуо бојкот парламента.

Лидер демократа Алекса Бечић поручио је да би онај ко би се из опозиције прикључио власти био "највећи издајник у историји Црне Горе".

Лидери СДП-а, демократа, Грађанског покрета УРА, СНП-а и Демоса потврдили су, наиме, да остају при бојкоту парламента до "утврђивања пуне истине о државном удару".

Марковић је након избора владе у понедељак изјавио да врата остају отворена и за представнике опозиције, посебно из странака које су учествовале у раду владе изборног поверења.

"Са ДПС-ом нећемо у било каквим варијантама, јер ми смо основани да победимо криминал и корупцију, а не да са њим делимо и сарађујемо", рекао је Бечић Вијестима.

Бечић је рекао да 1.800 гласова које је опозиција добила на изборима у "севернокорејској атмосфери", показују да се ДПС-у приближава политички крај и да су они сада "на вештачком дисању".

"Уколико би неко издао 180.000 грађана и прихватио позив Марковића, био би означен за највећег издајника Црне Горе", навео је лидер демократа.

Подсећа да је први пут у новој историји влада изабрана без присуства 49 одсто посланика, што показује дубину политичке кризе у држави.

И лидер Демоса Миодраг Лекић је оценио да формирање владе, "чак и да је легитимна, а извесно није", не може елиминисати доминантан утисак у јавности да се политичко-инсититуционална и економска ситуација у земљи креће од лошег ка горем.

Лекић је рекао да опозиција очекује "адекватан однос међународних фактора", од којих тражи да се "уздигну над тренутним интересима па и оним геополитичког карактера", уколико буду сматрале да државни удар на изборни дан може бити основ за легитимно формирање владе.

Потпредседник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић оценио је да је позив Марковића очекиван, те да његова влада није трајала ни 10 минута, а да није почео да тражи нове партнере.

Поручио је да ће опозиција бити део власти, али у тој власти неће бити места за ДПС.

Абазовић је рекао да га радује што у новој влади неће бити Мила Ђукановића, Бранимира Гвозденовића, Петра Ивановића и Вујице Лазовића.

број коментара 0 пошаљи коментар