Штир: Хрватска мост између средње и југоисточне Европе

Хрватска представља мост између средње и југоисточне Европе и може да допринесе јачању сарадње у циљу заједничке сигурности и суочавања мигрантске кризе, изјавио је хрватски шеф дипломатије Давор Иво Штир након састанка са министарима спољних послова Вишеградске групе и западног Балкана у Варшави.

Штир је оценио да Хрватска добро познаје прилике на југоистоку Европе и да одлично сарађује са земљама средње Европе, преноси Хина.

"Зато може дати свој допринос и бољем разумевању и јачању координације и сарадње између држава југоисточне и средње Европе за заједничку сигурност, поготово у контексту миграција, то је изузетно важно", рекао је Штир новинарима.

Према његовим речима, сигурност Европе и таласи миграната су заједнички изазови који захтевају добру координацију и сарадњу између чланица Европске уније и држава које су на простору балканске руте.

"Ми морамо контролисати границе, поготову границу између Турске и Грчке, као спољну границу Европске уније, а то је важно и на такозваној балканској рути", нагласио је Штир.

Четири земље чланице Вишеградске групе - Чешка, Пољска, Мађарска и Словачка, подржале су тежње балканских земаља да се придруже Унији, иако су шефови ЕУ нагласили да неће бити проширења ЕУ наредних пет година.

Како наводе агенције, скуп је почео дебатом министара Вишеградске групе о регионалној безбедности, али су истакли да је неопходан брзи улазак нових земаља у ЕУ, пре свега Црне Горе, Србије, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине.

У заједничком саопштењу издатом након састанка, наводи се да се Вишеградска група снажно заузела за проширење ЕУ на земље западног Балкана, што је пре могуће, јер проширење је "непроцењиво" за сигурност, стабилност и напредак те регије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи