Без иједног Србина у кабинету новог црногорског премијера

Црна Гора је у понедељак добила нову, 41. владу, која ће имати 19 министарстава и два потпредседника, на челу са премијером Душком Марковићем. У новој црногорској влади нема представника Срба, што је Марковић објаснио "новим политичким околностима".

Душко Марковић је на месту председника владе заменио Мила Ђукановића, који је на тој позицији одслужио шест мандата, што га по дужини владања и броју мандата чини политичарем који је најдуже обављао премијерску дужност у црногорској историји.

Иначе, ово је треће Ђукановићево повлачење из државне политике, при чему је сваки пут задржао позицију председника Демократске партије социјалиста.

Влада је изабрана једногласно на седници којој нису присуствовали посланици опозиционих странака и коалиција. Они су одлучили да бојкотују седнице Скупштине све док покушај терористичког напада у изборном дану не добије судски епилог.

Марковић, који је и заменик председника ДПС-а, је у свом експозео поручио да ће нова влада увести државу у НАТО, посветиће се односима са суседима, ЕУ, САД и Кином и настојаће да превазиђе неразумевање у односима са историјским савезником Русијом.

Премијер је најавио затварање свих поглавља до 2019. Он је позвао опозицију да се прикључи власти како би радили заједнички за добро Црне Горе.

"То се посебно односи на оне политичке субјекте и оне политичке лидере који су заједно са нама радили на промоцији модела владе изборног поверења. Шаљем им поруку да сам отворен за њихово учешће у влади кад год то процене и када им то политичке околности дозволе", поручио је Марковић након што је положио заклетву.

Навео је и да ће влада дати пуни допринос расветљавању детаља "злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру".

"Рука правде мора стићи свакога ко је брутално ударио на темељ државе. Било да су странци или црногорски држављани" рекао је Марковић.

Ђукановић, који је присуствовао седници парламента, од данас је само лидер владајуће Демократске партије социјалиста, а очекује се и његова оставка на место посланица.

Црногорска влада изабрана је месец и по дана након избора, а парламентарну већину осим ДПС-а чине Социјалдемократе, новоформирана странка чији је председник Иван Брајовић, бивши кадар СДП-а, дугогодишњег коалиционог партнера ДПС-а.

Са њима су и мањине - Бошњачка странка, коалиција албанских партија "Албанци одлучно" и Хрватска грађанска иницијатива.

Занимљиво је да су се у извршној власти нашла само два министра из претходне владе, што се у Подгорици тумачи као дисконтинуитет у кадровском смислу у односу на претходну владу.

"Марковић је успео да добије неколико веома угледних појединаца, који нису партијски војници, што ће овој влади дати нови имиџ", сматра програмски директор невладине организације "Грађанска алијанса" Борис Раонић.

Марковић је рођени Мојковчанин а политичку каријеру почео је у општинским органима, да би почетком деведесетих био изабран за секретара владе. Од 2005. био је шеф Агенције за националну безбедност (АНБ), након чега је наименован за министра правде и потпредседника владе за политички систем.

Црногорски медији назвали су га "Путин из Мојковца", предвиђајући да ће владати чврстом руком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво