Без иједног Србина у кабинету новог црногорског премијера

Црна Гора је у понедељак добила нову, 41. владу, која ће имати 19 министарстава и два потпредседника, на челу са премијером Душком Марковићем. У новој црногорској влади нема представника Срба, што је Марковић објаснио "новим политичким околностима".

Душко Марковић је на месту председника владе заменио Мила Ђукановића, који је на тој позицији одслужио шест мандата, што га по дужини владања и броју мандата чини политичарем који је најдуже обављао премијерску дужност у црногорској историји.

Иначе, ово је треће Ђукановићево повлачење из државне политике, при чему је сваки пут задржао позицију председника Демократске партије социјалиста.

Влада је изабрана једногласно на седници којој нису присуствовали посланици опозиционих странака и коалиција. Они су одлучили да бојкотују седнице Скупштине све док покушај терористичког напада у изборном дану не добије судски епилог.

Марковић, који је и заменик председника ДПС-а, је у свом експозео поручио да ће нова влада увести државу у НАТО, посветиће се односима са суседима, ЕУ, САД и Кином и настојаће да превазиђе неразумевање у односима са историјским савезником Русијом.

Премијер је најавио затварање свих поглавља до 2019. Он је позвао опозицију да се прикључи власти како би радили заједнички за добро Црне Горе.

"То се посебно односи на оне политичке субјекте и оне политичке лидере који су заједно са нама радили на промоцији модела владе изборног поверења. Шаљем им поруку да сам отворен за њихово учешће у влади кад год то процене и када им то политичке околности дозволе", поручио је Марковић након што је положио заклетву.

Навео је и да ће влада дати пуни допринос расветљавању детаља "злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру".

"Рука правде мора стићи свакога ко је брутално ударио на темељ државе. Било да су странци или црногорски држављани" рекао је Марковић.

Ђукановић, који је присуствовао седници парламента, од данас је само лидер владајуће Демократске партије социјалиста, а очекује се и његова оставка на место посланица.

Црногорска влада изабрана је месец и по дана након избора, а парламентарну већину осим ДПС-а чине Социјалдемократе, новоформирана странка чији је председник Иван Брајовић, бивши кадар СДП-а, дугогодишњег коалиционог партнера ДПС-а.

Са њима су и мањине - Бошњачка странка, коалиција албанских партија "Албанци одлучно" и Хрватска грађанска иницијатива.

Занимљиво је да су се у извршној власти нашла само два министра из претходне владе, што се у Подгорици тумачи као дисконтинуитет у кадровском смислу у односу на претходну владу.

"Марковић је успео да добије неколико веома угледних појединаца, који нису партијски војници, што ће овој влади дати нови имиџ", сматра програмски директор невладине организације "Грађанска алијанса" Борис Раонић.

Марковић је рођени Мојковчанин а политичку каријеру почео је у општинским органима, да би почетком деведесетих био изабран за секретара владе. Од 2005. био је шеф Агенције за националну безбедност (АНБ), након чега је наименован за министра правде и потпредседника владе за политички систем.

Црногорски медији назвали су га "Путин из Мојковца", предвиђајући да ће владати чврстом руком.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 29. нов 2016, 14:12)
anonymous [нерегистровани]

@E sad..

Ti kada budes nauci da svi pojedinci nisu isti, onda mozete da delite lekcije. Ti sto se izjasnjavaju kao Srbi su onaj deo koji stvarno tako misli. To sto ste rekli "nekakva srpska plemena satro Njegos" najbolje govori o tebi i tvom poznavanju istorije sopstvenog naroda. Da znas istoriju Srba, znao bi koliko je veliki deo nase istorije vezan za te krajeve Crne Gore, Raske, Hercegovine, KiM i Bosne. Prvo kada takvi kao ti budu naucili da se bore za svoju bracu u drugim zemljama, kao sto to rade svi u nasem regionu, tada cemo moci da pricamo o takvim problemima. A drugo, nema Srba u vlasti? Ja samo vidim Srbe. I po kojeg Hrvata i Albanca. To sto oni negiraju svoju istoriju i kulturu, to je njihov problem ali da vrse reviziju istorije ne mogu.  

(уторак, 29. нов 2016, 13:30)
anonymous [нерегистровани]

e sad..

meni sad to nije uopste jano, Crnogorci ovde u Svedckoj i dole po Srbiji je izjasnjavaju kao da su satro srpskoga porekla,nekakva cuda i srpska plemena,Njegos i te fore a sad kao ni jedan nije spskog "porjekla" u vladi Crne Gore...izjasnite se vise ko ste i sta ste...to izgleda kako vetar duva tako su i oni Serpskoga porjekla...