Курц на митингу ВМРО-ДПМНЕ, опозиција негодује

Одоговарајући на критике македонске опозиције, шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц поручио је да је на предизборном скупу ВМРО-ДПМНЕ присуствовао као члан Аустријске народне партије.

Присуство министра иностраних послава Аустрије на скупу владајуће партије, изазвалo је буне реакције на друштвеним мрежама и међу угледним јавним личностима у Македонији, међу којима су и бивши амбасадор у Вашингтону и преговарач о решавању питања имена, Никола Димитров али и професор на Универзитету у Грацу и експерт за Западни Балкан, Флоријан Бибер, наводи Бета.

Курц је истакао да је на минитингу ВМРО-ДПМНЕ учествовао као представник своје партије.

На јучерашњем скупу ВМРО-ДПМНЕ присуствовао као члан Европске народне партије и ту нема ништа спорно, рекао је аустријски шеф министар спољних послова Аустрије, Себастијан Курц, одговарајући na питањa новинара након састанка са македонским колегом Николом Попоским.

"За мене то није неуобичајено да присуствујем таквим догађајима. У свом говору сам рекао да народ има за кога да гласа. Позвао сам на изборе, а одлуку би требало сами да донесу", рекао је Курц.

Аустријски дипломата у изјави после састанка са Попоским истакао да ће спровођење слободних и фер избора и примена хитних реформских приоритета омогућити Македонији да се врати на пут који ће је водити према отварању преговора за чланство у Европској унији, преноси Бета.

Јуче министар Курц појавио на централном митингу ВМРО-ДПМНЕ обратио окупљеним грађанима.

"Криза избеглица је био велики изазов за Аустрију. Веома сам захвалан што су нас подржали у овој тешкој ситуацији за нас. Желим вам много среће и енергије у предизборној кампањи. Посебно ми је драго што сте ме позвали на овај импресивни скуп, поручио је Курц окупљенима.

У Македонији је у току предизборна кампања за ванредне парламентарне изборе 11. децембра. На тим зборима учествује пет коалиција, медју којима су две највеће које предводе ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, као и шест партија које излазе самостално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се