Амбасада САД: ЦИА није дала снимак словеначке поверенице

Америчка амбасада у Љубљани оповргла је наводе да су САД предале Хрватској снимак разговора између словеначке поверенице за арбитражу у граничном спору и судије због чега је службени Загреб процес прогласио контаминираним и одустао од арбитраже.

Хина наводи да је јуче уочи радне посете хрватског министра спољних и европских послова Давора Иве Штира Љубљани у словеначким медијима пласирана прича да су за одустајање Хрватске од арбитражног поступка криви Американци, јер су наводно снимили недопуштену комуникацију некадашње словеначке поверенице за арбитражу Симоне Дреник и бившег словеначког арбитра у граничној арбитражи Јернеја Секолеца.

Питања о наводној предаји снимака које су водиле компромитацији арбитраже постављали су словеначки новинари шефу хрватске дипломатије Штиру, али он није желео да их коментарише, рекавши да су те приче најпре биле лансиране у Србији.

Хрватска агенција наводи да је на бројне захтеве словеначких новинара америчка амбасада у Љубљани саопштењем одбацила било какву умешаност.

"Оповргавамо наводе да су САД Хрватској предале снимке у вези са граничном арбитражом. Јасно смо и Словенији и Хрватској поручили да се у њихову спору не опредељујемо. Решавање билатералних спорова међу државама чланицама ЕУ и НАТО је надлежност обеју влада и уверени смо да ће оне наћи решење", објавило је америчка амбасада, а пренела Словеначка телевизија.

Та телевизија и неки други медији са националном фреквенцијом у Словенији објавили су синоћ да је словеначки уставни судија Митја Дајсингер наводно чуо да је снимак разговора Секолеца и Дреникове Хрватској дала једна америчка државна безбедносна агенција како би напакостила Словенији због њеног приближавања Русији.

Медији су се позивали на наводну Дајсингерову изјаву за опозициони недељник Демократија у којој је рекао да му је то признао хрватски уставни судија Мато Арловић на семинару уставних судија из ЕУ на Бледу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво