Церар: Чувамо Шенген, ако треба затворићемо границу

Ако би Аустрија затворила своју границу, исто ћемо морати да направимо и ми, поручује словеначки премијер.

Словеначки премијер Миро Церар није искључио могућност затварања границе Словеније ако то уради и Аустрија, рекавши да ће у случају новог мигрантског таласа балканском рутом Словенија предузети све мере безбедности и заштите спољне шенгенске границе.

"Моја је дужност брига о сигурности наших људи и заштита шенгенске границе, а то и радимо. Ако би Аустрија затворила своју границу, исто ћемо морати направити и ми, како не бисмо постали џеп у којем би се зауставиле избеглице", рекао је Церар за Вечер.

Додао је да његова влада делује проактивно како до тога не би дошло, а у припреми је и закон који би ограничио право на добијање азила, преноси Хина.

На питање колико је опасност од новог избегличког таласа реална, Церар је признао да је број избеглица у Словенији врло мали, али да се постојећи капацитети за мигранте ипак пуне, а локалне заједнице протестују ако влада жели отворити нове.

"На рубу Европе су милиони миграната, десетине милиона чека у Африци, одакле их у Европу пребацују криминалне мреже", рекао је словеначки премијер и додао да треба бити опрезан и пре него што дође до избегличких колона и великих притисака на спољне границе као прошле године у јеку кризе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво