Пленковић: Били смо уздржани код примања СНС-а у ЕПП

Некадашњи министар бранитеља, заступник опозиционог СДП-а у Сабору Предраг Матић критиковао је у Сабору премијера и лидера ХДЗ-a Андреја Пленковића због тога што није био против чланства СНС-а српског премијера Александра Вучића у Европској народној партији (ЕПП).

Пленковић је рекао да је његова странка на гласању у Европском парламенту била уздржана, те да је реч о придруженом чланству, и подсетио да Хрватска са Србијом жели да реши доста отворена питања.

"Наш став је био јасан и принципијелан, Србија има дуг пут до ЕУ, а СНС дуг пут до ЕПП чланства. Хрватска ће се поставити принципијелно да сва питања реши", указао је Пленковић, који први пут у парламенту одговара на питања посланика.

Незадовољан одговором, Матић је констатовао да је реч о странци премијера Вучића, која је, како је рекао, наследница Шешељевих радикала, кога је назвао "вуковарским крвником", а за српског премијера да је исти као Томислав Николић и Шешељ.

"Моје је питање - који је прави ХДЗ, онај који је заступао оштре ставове, или онај који је примио српски СНС у ХДЗ-ову европску политичку породицу", упитао је Матић.

Пленковић му је одговорио да је битно истаћи да се ради само о придруженом чланству, те да је пред Србијом још дуг пут од Европске уније.

"Чињеница је да је ово 2016. година, да је ЕПП највећа политичка снага у Европи, и да је Српска напредна странка, на челу са садашњим председником владе Србије Александром Вучићем, 2013. поднела захтев за добијање статуса у ЕПП-у, и да се о томе одлучивало протеклих неколико година у врло детаљном процесу, у оквиру којега су посебне делегације одлазиле у Београд, разговарале са СНС-ом и темељно анализирале њихове циљеве", прецизирао је Пленковић.

Подсетио је да је у тим делегацијама био и бивши министар спољних послова Миро Ковач (ХДЗ), пренели су хрватски медији.

Подсетио је да је ХДЗ била суздржана у мају, кад је донесена одлука, а то су, каже, поновили на седници политичке скупштине ЕПП 15. Новембра.

Пленковић: Оптужнице једно од највећих политичких питања 

Хрватски премијер оценио је да је питање оптужница једно од највећих политичких питања последњих дана и да ће се његова влада успротивити свим фалсификатима и оптужницама којима се покушава дестабилизовати држава.

Одговарајући на посланичко питање о недавном хапшењу десеторице хрватских држављана, бивших чланова ХВО, у Орашју БиХ, Пленковић је рекао да Хрватска против оркестрираних тајминга и селективног приступа поједним оптуженицима и појединим кривичним делима.

"Видели сте и ових дана покушај дискредитације потпредседника (владе и министра одбране) Дамира Крстичевића. Успротивићемо се свим фалсификатима и свим напорима да се на тај начи дестабилизује влада и узнемире хрватски бранитељи", рекао је Пленковић.

Поручио је и да ће влада политику водити одговорно, а устрајаће, каже, и на снажној и недвомисленој подршци БиХ на њеном путу ка ЕУ.

"Чињеница је да су та хапшења стигла два дана након моје посете БиХ и то је индикативан тајминг. Јасан став Владе Хрватске је да сваки злочин мора бити процесуиран. Сарадња Хрватске и БиХ била је регулисана протеклих година и долазило је до размене података", рекао је Пленковић.

Чињеница је, поновио је, да влада није била упозната са овим оптужницама.
Додао је да је влада ухапшеним хрватским државјанима пржила помоћ и основала Комисију којом руководи министар бранитеља Томо Медвед.

Хрватски премијер Андреј Пленковић први пут одговара на посланичка питања у Сабору, а прво питање поставио му је Милорад Пуповац, председник Српског националног већа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи