Вечерњи: Двојица турских војних аташеа затражила азил

Док је донедавни турски амбасадор у Загребу повучен са те позиције, јер је био особа од поверења бившег премијера Турске Ахмета Давутоглуа, двојица турских војних аташеа затражила су политички азил у Хрватској, пише загребачки "Вечерњи лист".

Позивајући се на изворе из турског Министарства спољних послова, Вечерњи лист наводи да је доскорашњи амбасадор Ахмет Тута повучен с места амбасадора и зато што није пријавио да је пре 25 година завршио Гуленову школу у Турској, иако је то по закону морао после покушаја војног удара у Турској.

Према тим изворима, Тута више није на државним функцијама у Турској, али није ухапшен, како су то навели неки хрватски медији, преноси Вечерњи лист.

И дипломатски извори у Хрватској који су били у добрим односима с породицом Тута рекли су Вечерњем листу да су се 10. септембра чули с њима док су они били у Измиру.

Председник Удружења хрватско-турског пријатељства Горан Беус Рихемберг изјавио је за загребачки дневник да се уредно поздравио с турским амбасадором и његовом породицом крајем августа у Загребу, будући да су они имали авио-карте за повратак у Турску за 27. август.

"Догодила се нормална процедура повлачења амбасадора из једне земље. Истина је да им је било жао јер су се на пола мандата морали вратити у Турску", рекао је Беус поводом писања Национала да је непозната судбина доскорашњег амбасадора Турске у Загребу.

За разлику од Туте, двојица турских војних аташеа који су се, у време покушаја војног удара, налазили у Хрватској на полигону у Ракитју сарађујући у оквиру НАТО-а, одбили су да се врате у Турску због страха од хапшења и затражили су политички азил у Хрватској.

Према информацијама турског министарства, они се и даље налазе у Хрватској.

Позивајући се на два независна дипломатска извора, загребачки Национал објавио је јуче да се најмање један турски дипломата који је до лета био на функцији у Загребу сматра несталим, а да је "непознато шта се заиста догодило са донедавним турским амбасадором Ахметом Тутом и његовом супругом Мине Тутом".

Лист је објавио да је реч о "бруталној одмазди турског председника Реџепа Тајипа Ердогана након пропасти још непотпуно разјашњеног јулског пуча у Турској".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво