Додик: ОХР треба хитно затворити

Председник Републике Српске Милорад Додик поново је позвао на "хитно затварање" Канцеларије високог представника.

Додик је одбацио тврдње високог представника Валентина Инцка да је РС била проблем у протеклом периоду, наводећи да је то Инцко и они који су, како каже, наметали решења.

Инцко је, "захваљујући проблематизовању РС", остао дуже високи представник него што је то било потребно и "свих тих месеци је добијао плату од 25.000 евра", рекао је Додик.

Додик је истакао да РС неће да прихвати све "што смисле“ странци", пренела је Фена.

"Време високог представника у БиХ је прошло. Тражимо да он буде укинут, не дислоциран и дистанциран, већ укинут", рекао је Додик.

Додик је рекао и да је Дејтонски споразум највећа овлашћења дао ентитетима. За Српску је приоритет да јој се врате и то 83 која су, каже, отета и пренесена на БиХ.

Истиче и да је Дејтонски мировни споразум распакован насиљем високог представника.

"Морамо вратити праксу да у БиХ више не може ништа да се деси изван овлашћења БиХ, без споразума два ентитета, како пише у Дејтону и Уставу. Када то урадимо приближићемо се ономе што је Дејтон", рекао је Додик.

Да би се спречило прегласавање и даље мењање споразума, потребно је, каже, српско јединство.

"Позивам све партије из Српске да се рашчисте све неправде из прошлости и у наредној години да се окупимо и дефинишемо политике које ће ставити на дневни ред у БиХ управо неправде нанесене Српској. БиХ ће морати да реагује или је неће бити", изјавио је Додик, преноси РТРС. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво