Прислушкиване хиљаде телефонских бројева у Македонији

Македонско Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре саопштило је да је Управа за безбедност и контраобавештајне послове (УБК) од 2008. до краја 2015. године незаконито прислушкивала више хиљада грађана Македоније.

Тужитељка Фатиме Фетаи рекла је на конференцији за новинаре да је у том периоду више од три система за прислушкивање незаконито прислушкивало најмање 5.827 "таргетираних" телефонских бројева, међу којима и бројеве политичара, новинара и бизнисмена.

"Незаконито праћење комуникација настављено је и после отварања афере о прислушкивању почетком 2015. године", рекла је Фетаи.

Додала је да то тужилаштво има изјаве и материјалне доказе да је Државна безбедност незаконито прислушкивала, као и да број прислушкиваних бројева није коначан.

Према наводима Тужилаштва, ако се узме у обзир број "таргетираних" телефонских бројева, добије се више од 20.000 нелегалних прислушкивања.

"Имамо доказе за то ко је и како прислушкивао, а сада истражујемо мотиве", навела је Фетаи.

У истрази Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре, названој "Таргет", осумњичено је 10 особа које су радиле и сада раде у УБК, међу којима су и особе на руководећим положајима.

"Првоосумњичени, који је био на руководећој позицији у УБК, давао је наредбе за праћење политичара, бизнисмена и новинара, док је другоосумњичени у координацији са првоосумњченим организовао процес прислушкивања", истакла је Фетаи.

На челу УБК Министарства унутрашњих послова Македоније од 2008. до маја 2015. био је Сашо Мијалков, високи фунционер владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и рођак бившег премијера и лидера те странке Николе Груевског.

Међу особама које су, како је навела Фетаи, били "таргети" за праћење, налазили су се лидери политичких странака, опозиционе СДСМ Зоран Заев, албанских ДУИ и ДПА Али Ахмети и Мендух Тачи и високи фунционери владајуће странке, бивша министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска и бивши министар за саобраћај и везе Миле Јанакиески.

Фетаи је додала да, према подацима које је Специјално тужилаштво добило од једног оператера, бивши премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, није био праћен као "таргет".

Према њеним речима, незаконито праћење комуникација у УБК "забележила је особа запослена у тој служби, која је транскрипте и део прислушкиваних разговора преко друге и треће особе доставила лидеру једне политичке странке", односно председнику опозиционе СДСМ Зорану Заеву.

Лидер највеће опозиционе странке у Македонији део разговора објавио је почетком 2015. године, називајући их "политичким бомбама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара