Обележен пад Вуковара, Срби нису учествовали

Више десетина хиљада људи прошло је вуковарским улицама у Колони сећања којом се традиционално одаје почаст настрадалима у том граду 1991. године. Вуковар није покорен, већ град који је обранио Хрватску, поручила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Према наводима медијима, колона је била дужа него икад, па процене иду и до 100.000 људи из целе Хрватске и из иностранства, највише из БиХ.

Колона у којој су били и највиши државни функционери, председница Колинда Грабар-Китаровић и премијер Андреј Пленковић, кретала се од вуковарске болнице до пет и по километара удаљеног Меморијалног гробља жртвава из тзв. Домовинског рата.

На челу колоне били су ратни ветерани и рођаци погинулих и несталих бранитеља, а иза њих припадници Оружаних снага.

Учесници су носили заставе Хрватске и својих ратних јединицаа.

Колинда Грабар Китаровић рекла је за ХРТ рекла да из историје треба учити.

"Сви размишљамо о тој годишњици, а као што знате, о Вуковару не волим давати никакве изјаве јер мислим да у првом плану морају бити бранитељи, удовице, страдали и хероји, али не само они хероји који су активно учествовали у биткама, него и они који су једноставно остали у Вуковару и живели живот Вуковара, истакла је Грабар Китаровић.

За њу су ово тренуци када се, како каже, с посебном боли и патњом због страховитих злочина присећамо свега што се догодило у Вуковару пре 25 година.

Али једнако тако, ово су за њу и дани поноса због чињенице да је данас Вуковар хрватски и да то више никада нико неће променити, рекла је Грабар Китаровић, која је присуствовала вуковарској премијери филма "Овчара - неиспричана прича", а данас у вуковарској "Колони сећања".

Премијер Андреј Пленковић рекао је пре почетка церемоније да је Дан сећања још једна прилика за изражавање "дубоког поштовања и захвалности свим бранитељима" и онима који су, како је рекао, дали живот за слободну и данас модерну Хрватску.

"Јединство које видимо данас у Вуковару нека буде подстицај за будућност. У сарадњи са градоначелником и жупаном договорили смо да ћемо године пред нама искористити за социјални и економски бољитак свих грађана Вуковара, у европском духу, духу толеранције и уз сећање и пијетет због свих жртава", навео је Пленковић.

Мису и молитву за све жртве из тзв. Домовинског рата на Меморијаном гробљу је одржао загребачки надбискуп, кардинал Јосип Бозанић.

Ово је 25. годишњица обележавања Дана сећања. Протеклих година, међутим, обележавање овог дана за Хрвате није значио јединство.

Наиме, некадашња влада СДП-овца Зорана Милановића имала је великих проблема са бранитељима који нису задовољни својим статусом, па су формирали своју колону, одвојену од државног врха, а атмосфера је тада често била на ивици инцидента.

Председник Сабора и лидер мање чланице владајуће коалиције Божо Петров је рекао да је одлука владе да обезбеди средства за обнову у рату разрушеног водоторња у том граду заправо проука да у Хрватима не постоји мржња него воља да се обнови благостање и мир.

Међутим, вуковарски Срби ни на који начин не учествују у овом обележавању, а саборски заступник и председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац је за регионалну телевизију Н1 рекао је раније данас да ове године ни он неће присуствовати годишњици Дана сећања.

"Кад обележавамо страдање, не делимо жртве. Лани смо то урадили у цркви Преображења Господњег и ове године ћемо учинити исто. За људе који су одведени из болнице и убијени на Овчари, за све који су убијени и након уласка војске у Вуковар", каже Пуповац.

Пуповац, који иначе, подржава Пленковићеву владу, каже да је то била добра одлука да представници СДСС-а не буду данас у Вуковару.

"Данас смо у Вуковару свешћу, али не и физички. Саосећамо са жртвама, као и други људи, којима је на срцу страдање толиких људи. Тамо смо вођени моралним осећајем према невино страдалим и свим страдалима у Вуковару", нагласио је Пуповац.

Заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић рекао је јуче да упркос свим напорима да Срби поставе спомен плоче на места на којима су страдали српски цивили није уродио плодом јер им није дозвољено.

"Требало би да се створе животни предуслови, да Срби постану равноправни грађани Вуковара, да се онда ода почаст свим жртвама страдалима у Вуковару, а не да он има карактер ратовања, стварања победа или обележавања пораза", навео је Милаковић.

Осврнувши се на живот Хрвата и Срба у Вуковару, Милаковић каже да је једна димензија приватни, свакодневни живот људи, а друга је однос власти, односно јавна сфера.

"Упркос свим препрекама, људи настоје да живе свој живот. Рат је онемогућио и покидао бројне везе, створен је дисконтинуитет. Младе генерације обнављају све те препреке. Димензија јавне сфере је таква да у много случајева онемогућава ту врсту суживота града Вуковара. Ово што се обележава је више терет за његове грађане него што је добродошло и што им омогућава лакши живот", закључио је Милаковић.

Вуковар је 87 дана, од августа до новембра 1991, био под опсадом ЈНА и паравојних формација.

Дан сећања на жртве Вуковара обележава се одлуком Сабора у знак сећања на 18. новембар, када је сломљена одбрана града.

Према подацима вуковарске болнице, током тромесечне опсаде погинуле су 1.624 особе, а рањено више од 2.500. Око 5.000 људи одведено је у логоре у Србији, а из града су протеране 22.000 Хрвата и других несрба.

Из вуковарске ратне болнице ЈНА је извела рањенике, међу којима су били и цивили. Убијени су на Овчари у ноћи између 20. и 21. новембра 1991. Из масовне гробнице на Овчари ексхумирано је 200 тела, а трага се за посмртним остацима 76 особа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво