Црногорско тужилаштво проширило истрагу на руске држављане, помиње се и ДФ

Руски држављани Едуард Владимирович Ширков и Владимир Николајевич Попов организовали су криминалну групу од које су тражили и убиство премијера Мила Ђукановића, наводи се у наредби специјалног тужилаштва за проширење истраге о покушају тероризма на изборни дан у Црној Гори.

Тужилаштво у документу чије делове објављују поједини подгорички медији, први пут помиње Демократски фронт (ДФ) и политичара из тог политичког савеза.

Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић и политичар из ДФ-а, чији идентитет у тужилачком документу није откривен, требало је, како се наводи, да 16. октобра, након проглашења резултата избора, предводе насилан упад у Скупштину Црне Горе.

Њихов план је био да пуцају на припаднике полиције и ухапсе црногорског премијера Мила Ђукановића, додаје се у наредби за проширење истраге.

Објашњава се да су се руски држављани 26. септембра у Москви састали са осумњиченим српским држављанином Александром Синђелићем, изложили му план, задужили га да пронађе што већи број особа у Србији које ће се у Црној Гори "ставити под контролу бившег команданта српске Жандармерије Дикића и особе из ДФ-а".

Тужилаштво је објаснило улоге чланова организације по којем је Синђелић био задужен да врбује особе за чланство у тој организацији, прима и предаје новац између организатора и осталих чланова групе, као и да обезбеђује куповину опреме - оружја, полицијских униформи, штитника, металних палица, панцира, сузаваца, гас-маски, средстава за комуникацију.

Синђелићу су Руси за куповину униформи и оружја дали најмање 200.000 евра, а он је за куповину оружја задужио Мирка Велимировића који је касније отишао у Управу полиције и пријавио јој план организације, њене чланове и локације на којима се налазе.

Према плану криминалне организације, хаос у изборној ноћи требало је да почне испред Скупштине - група демонстраната која би се сукобила са полицијом била би под контролом Братислава Дикића који је требало да држи на окупу друге чланове криминалне организације - демонстранте, да организује њихово кретање и управља члановима у сукобу са полицајцима "ради насилног уласка са политичарима у Скупштину Црне Горе".

У документу Тужилаштва се први пут помињу српски држављани Предраг Богићевић и Немања Ристић, задужени да врбују за криминалну групу и да са још неидентификованим особама дају упутства да на дан парламентарних избора дођу у Црну Гору и учествују на протестном окупљању ДФ-а.

Истрага је проширена на Богићевица, Ристића и Милоша Јовановића, преносе подгорички листови.

У ноћи уочи парламентарних избора у Црној Гори ухапшена је група од 20 држављана Србије, на челу са Дикићем. Од њих је 14 осумњичено за тероризам у покушају и стварање криминалне организације, остали су пуштени на слободу.

Синђелић се почетком новембра предао црногорским властима и Тужилаштво му је понудило статус сведока сарадника, потврђено је из Вишег суда који о томе одлучује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи