Министри одбране БиХ и Хрватске: Сваки злочин мора бити кажњен, али без селективне правде

Министри одбране Босне и Херцеговине и Хрватске, Марина Пендеш и Дамир Крстичевић, изјавили у Међугорју да сваки злочин мора бити кажњен, да правосуђе мора бити независно и да се не сме селективно приступати одређеним предметима ратног злочина.

"Сваки злочин мора бити кажњен, али правосудна тела морају бити независна и ослобођена притисака и не сме бити никакве дискриминације да се једнима суди на један начин, а другима на други начин. Морају се поштовати сви међународни стандарди", рекао је Крстичевић после састанка, преносе сарајевски медији.

Коментаришући недавно хапшење бивших припадника Хрватског већа одбране (ХВО) због злочина над Србима у Орашју, Пендеш је рекла да је "до сада било селективног приступа" при подизању оптужница против припадника ХВО-а.

"Као министарка обране, али и као припадница ХВО-а, ја лично, као и моја странка (ХДЗ БиХ), осуђујемо сваки злочин и он мора бити процесуиран. Али, ако направимо анализу, онда ћете видети да се понекад селективно приступало", навела је Пендешева.

Хрватски министар обране Дамир Крстичевић, који је јутрос стигао у Међугорје, рекао је да није имао никаквих проблема при уласку у БиХ.

Поједини медији раније су објавили да је Крстичевић међу 16 генерала Хрватске војске и ХВО против којих је МУП РС поднео Суду БиХ кривичне пријаве за злочине из септембра и октобра 1995. године.

То значи да би осумњичени официри, ако уђу на територију БиХ, требало да буду ухапшени.

Крстичевић је био командант IV. Гардијске бригаде Хрватске војске, која је учествовала у операцијама на подручју западне Босне у јесен 1995. године.

"Што се тиче страха и преласка границе Хрватске у БиХ, све је протекло као што сам и очекивао, односно све се нормално одвијало. Ја сам министар обране Хрватске, министар обране државе која је чланица ЕУ и министар обране државе која је чланица НАТО-а", нагласио је Крстичевић.

Додао је како је у БиХ дошао да би се "гледало у будућност и размотрило како унапредити одбрамбену сарадњу две земље".

Упитан зашто није дошао у Сарајево већ у Међугорје, Крстичевић је одговорио да ће сигурно доћи и у главни град БиХ.

"Следеће недеље ја сам домаћин на састанку у Хрватској, а зашто не, да се убудуће сусретнемо и у Сарајеву", рекао је Крстичевић.

Пендешева и Крстичевић су на данашњем састанку закључили да обе земље морају унапредити системе безбедности да би одговориле свим претњама и ризицима.

БиХ и Хрватска су опредељене за мир и стабилност, што су предуслови за даљи економски развитак и могућност да млади остану и ту живе, рекли су министри одбране.

Министри су оценили да је данашњи састанак добра потврда за планирану заједничку седницу Савета министара БиХ и новоизабране Владе Хрватске.

Са Крстичевићем се у Међугорју састао хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво