Акција "Правда" у БиХ, међу ухапшенима бивши министар и телохранитељ Алије Изетбеговића

У Босни и Херцеговини ухапшено је око 20 особа које се сумњиче за организовани криминал, прање новца и корупцију. Међу ухапшенима су и некадашњи министар унутрашњих послова БиХ Алија Делимустафић и бивши пратилац Алије Изетбеговића, Јусо Шкријељ. У току је саслушање ухапшених и претреси на шездесетак локација у БиХ и Хрватској.

Позивајући се на своја сазнања, бањалучке Независне новине преносе да су ухапшени бивши министар унутрашњих послова Републике Босне и Херцеговине Алија Делимустафић и Јусо Шкријељ, бивши телохранитељ Алије Изетбеговића.

Азра Бавчић, портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево, потврдила је да је у току реализација акције кодног назива "Правда", која се реализује у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом РС.

"Након вишемесечне истраге Тужилаштва у току су реализација и хапшење више особа. Врше се претреси на 60 локација на подручју Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Хрватске", рекла је Бавчићева.

Реч је о кривичним делима: организовани криминал у вези с кривичним делима злоупотреба положаја, повреде закона од судије, прање новца и превара.

Криминална организација са Делимустафићем и Шкријељом на челу, на основу фалсификоване документације или превара, укњижавала је такозване напуштене станове на људе који су им одани, а које су потом посредством Делимустафићевих фирми које се баве продајом некретнина продавали трећим лицима.

Међу њиховим клијентима најчешће су били арапски држављани који су куповали станове на подручју Кантона Сарајево.

Делимустафић је, наводи сарајевски портал Журнал, како би лакше прикрио трагове, на подручју Источног Сарајева основао компанију "Централекспорт" која се бавила трговином некретнина.

Директор те фирме био је Хајрудин Делимустафић, а на истој адреси фирме је имао и Јусо Шкријељ.

У пословима са некретнинама помагала им је бивши судија Општинског суда у Сарајеву Лејла Фазлагић, која је незаконито укњижавала станове на особе блиске породици Делимустафић.

Тужилаштво је против ње отворило истрагу, а према сазнањима Журнала, Фазлагићева је побегла у Хрватску и издат је налог за њено хапшење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара