Изетбеговић: Не постоји осовина Москва–Београд–Бањалука

Драго ми је што господин Вучић не игра ту игру, тако да немамо осовину Москва–Београд–Бањалука, рекао је Бакир Изетбеговић у Бриселу. Изетбеговић је рекао и да бошњачка политика није утицала на хапшење десеторице бивших припадника ХВО у Орашју.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је у Бриселу да не постоји осовина Москва–Београд–Бањалука, јер, како је рекао, српски премијер Александар Вучић "не игра ту игру".

"Зато га треба подржати", рекао је Изетбеговић, а пренела хрватска Хина.

Изетбеговић је похвалио српског премијера и истакао: "Драго ми је да господин Вучић не игра ту игру, тако да немамо осовину Москва–Београд–Бањалука. Господина Вучића свакако треба подржати", рекао је Изетбеговић говорећи о, како је пренела хрватска агенција, негативном утицају Русије на стање у БиХ.

Изетбеговић је рекао и да бошњачка политика није утицала на хапшење десеторице бивших припадника Хрватског вијећа одбране у Орашју.

Изетбеговић је у Бриселу оценио да је то хапшење изведено "несретно и неспретно", односно да се, како је пренела Хина, није водило рачуна о политичком аспекту.

"Ми Хрватску видимо као нашег главног партнера, као најбитнијег суседа. Да се могло, као што се не може утицати на рад тужилаштва, то се не би догодило", рекао је Изетбеговић, који је и председник Странке демократске акције БиХ.

Несрећна је коинциденција, каже он, да се на дан када се Хрвати присећају својих мртвих и када ни на који начин не треба узнемиравати народ, ухапси десет људи у Орашју.

"Међутим, ми не утичемо на рад тужилаштва и судова и немамо информације шта они намеравају да раде", рекао је Изетбеговић, који је у Бриселу учествовао на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Нарочито је, истакао је, зачуђен због адресирања тог проблема на бошњачку политику коју, како је рекао, представља он.

Напоменуо је да је вршилац дужности, пошто је смењен тужилац који је био Бошњак, сада из реда хрватског народа у БиХ и да је управо она покренула читав тај поступак, а да је хапшење извела Агенција за истраге и заштите БиХ (Сипа), на чијем је челу Србин.

"Ради се о злочинима које су евентуално починили Хрвати у односу на Србе, дакле ту Бошњака ни на који начин нема, тако да се непотребно даје таква димензија", рекао је Изетбеговић, оценивши да је реч о испаду који, како је рекао, не би требало да утиче на односе Хрватске и БиХ тим пре што је "Хрватска наш лобист на европском путу".

Он мисли да ће ова "ненамерна дистракција" бити превазиђена и да ће сарадња двеју држава бити све боља и боља.

Изетбеговић је о хапшењима у Орашју говорио одговарајући на питања хрватских заступника у ЕП, који су указали на могућност политичке манипулације у том случају.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара