Ноје цирхер цајтунг: Европски џихадизам је рођен у БиХ

Билал Боснић, којега је Суд БиХ осудио на седам година затвора, имао је утицаја на исламисте у Швајцарској, пише "Ноје цирхер цајтунг", а преноси портал "Аваз".

Швајцарски лист пише о широкораспрострањеној мрежи исламиста, која вуче корене са Балкана. Један од исламистичких центара у Швајцарској, са којим је Боснић повезан, јесте џамија Ан Нур у Винтертуреру, у којој је швајцарска полиција извршила антитерористичку рацију и ухапсила проповедника те џамије, шеика Абдурахмана.

"У среду је ухапшен и тренутно се налази у истражном затвору. Њему се пребацује да је позивао на убиство омражених. Ипак, Абудрахман није појединачни случај. Он је део система. Још пре овог Етиопљанина, у истој џамији проповедао је имам, који је био врло споран. Ипак, они су само део мреже која је одговорна за радикализацију углавном младих муслимана", пише швајцарски дневник.

Ноје цирхер цајтунг тврди да је "мрежа међународна и далеко распрострањена".

"Познато је да постоје везе између екстремиста из Винтертурера и експонената из Немачке и Аустрије. Један други траг води на Балкан: Билал Боснић, проповедник који заговара мржњу из босанскохерцеговачког Бужима, имао је директан утицај на особе на исламистичкој сцени у Винтертуреру. Ово произилази из пресуде Савезног кривичног суда у случају 'Сандро В.'", пише швајцарски лист.

Наводи се да се "самозвани 'емир', уједно особа која потенцијално вуче конце на сцени у Винтертуреру, тренутно налази у истражном затвору".

"Он није оповргао повезаност с екстремистом. Колико су често њих двојица била у контакту и коју врсту контакта и размене су имали, његов адвокат Сандро В. није желео да каже. Четрдесетчетворогодишњи Боснић се радикализовао током рата у БиХ, када се борио на страни џихадиста који су на Балкан стигли из Авганистана. Они су први пут донели радикални ислам у Европу", стоји у тексту.

Лист даље за Боснића наводи да је "након рата овај отац седморо деце постао водећи човек у БиХ који позива на џихад".

"У својим проповедима он отворено позива на свети рат у Сирији и на приступање Исламској држави. Његове поруке нису раширене само на Балкану. Боснић и остали милитантни проповедници из региона су протеклих година наступали и у швајцарским џамијама. Истраживања показују да селефијска мрежа са Балкана има јак утицај на оне који симпатишу џихад у Швајцарској", пише швајцарски лист.

Ноје цирхер цајтунг пише да "посматрачи сматрају да је посебно Винтертур, са својом великом дијаспором са Балкана, место које је центар у том смислу".

Исти лист у додатном тексту под насловом "Путеви европског џихада" пише да се "авганистанским муџахединима грађански рат на Балкану између босанских муслимана и Срба почетком деведесетих чинио као божја интервенција".

"Исламисти су у босанском рату препознали не само локални рат против Срба. У њиховим очима је било речи о томе да целокупни муслимански свет одбране од хришћанства и целог Запада. Исламиста Маџид Наваз је у својој аутобиографији написао да је европски џихадизам рођен у Босни", пише Ноје цирхер цајтунг.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво