Пуштена особа која би могла да има везе са оружјем пронађеним у Београду

Суд Босне и Херцеговине пустио је на слободу, уз меру забране напуштања боравишта, држављанина БиХ Јована Јошила, који је у суботу у Бањалуци ухапшен по потерници Србије, речено је "Танјугу" у том суду. Министар безбедности БиХ Драган Мектић потврдио је "Танјугу" хапшење Јована Јошила и навео да се у захтеву који су добили од Србије, Јошило не доводи у везу са оружјем пронађеним у Београду.

Мектић је објаснио да је Јошило ухапшен на захтев Србије, која га терети за удруживања ради вршења кривичних дела и нелегалног и незаконитог поседовања оружја.

"У захтеву који смо добили од Србије, он (Јошило) се не доводи у везу ни са оружјем пронађеним у Јајинцима у близини породичне куће премијера Александра Вучића, ни са оружјем пронађеним у гаражи на Новом Београду. Бар то у захтеву није наведено. Да јесте, поступање би било другачије", прецизирао је Мектић.

Према његовим речима, БиХ и Србија имају билатерални споразум који дозвољава изручење својих држављана, ако за то постоји оправдани интерес.

Јошило је у Суду БиХ, каже Мектић, саслушан у вези са околностима које су наведене у Интерполовој потерници Србије, а након тога он је пуштен на слободу.

"Да је Србија послала шире образложење и да је затражила његово изручење по основу тог билатералног споразума, те да је понудила доказе, у том случају би било озбиљних разговора за екстрадицију ухапшеног", навео је Мектић.

Министар унутршњих послова Републике Српске због интереса истраге није изнео много детаља.

"Једно лице смо привели због недозвољеног држања оружја и муниције и то лице се обрађује о осталим подацима не могу да причам сада с обзиром да је истрага у току. Утврђујемо одређне чињенице, ради се о једном лицу које је полицији веома добро познато по разним кривичним делима из ранијег периода чак је био и пресуђиван", каже министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Јошило је ухапшен по међународној дифузној потерници Интерпола Београд, расписаној по налогу за хапшење од 5. новембра 2016. године, који је издало Посебно одељење Вишег суда у Београду (Специјални суд), прецизирају у Суду БиХ.  

Потерница за Јошилом расписана је у циљу вођења кривичног поступка због удруживања ради вршења кривичног дела тешке крађе у саизвршилаштву и кривичног дела недозвољена производња, ношење и промет оружја и експлозивних материја, навео је Суд БиХ.

"Након одржаног рочишта, Суд Босне и Херцеговине јуче је донео решење којим се Јовану Јошилу одређују мере забране напуштања боравишта и забрана путовања и обавезно јављање надлежној полицијској станици, два пута седмично", наводи се писаној информацији Суда БиХ достављеној Танјугу.

Суд је након извршеног увида у предметни спис установио да је тражени држављанин Босне и Херцеговине и сходно томе пуштен је на слободу уз изречене мере забране, напомиње Суд БиХ.

Ухапшени на подручју Бањалуке предат је током викенда Суду Босне и Херцеговине због одређивања екстрадиције.

Федерални и бањалучки медији објавили су раније данас да је у Бањалуци ухапшена једна особа која би, како је наведено, могла да има везе са оружјем пронађеним у близини породичне куће српског премијера Александра Вучића у Јајинцима, односно у гаражи на Новом Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара