Вучји До, 140 година од чувене битке

На Вучјем Долу, на граници Црне Горе и Херцеговине, обележена је 140. годишњица Вучедолске битке и освештан храм Светог свештеномученика Атиногена. Битка из 1876. године, у којој су Херцеговци и Црногорци потпуно поразили турску војску, једна је од пресудних у ослобађању Херцеговине и Црне Горе од турске власти и једна од највећих битака у српској историји.

На место где су се пре 140 година сударили коњи и јунаци, дошли су бројни Херцеговци и Црногорци. Како су сложно тада поразили турску војску, тако су слогом и заједничким радом за свега четири године подигли спомен-храм вучедолским јунацима.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да је то место, не само од данас него и до данас, "место сусрета са Божјом силом и сведочанство да Бог није у сили него у правди".

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије каже да је ова пољана од крваве преображена у миомирисну, јер је на њој постављен храм.

Медаљом Светог Георгија епархија будимљанско-никшићка одликовала је једанаест појединаца, донатора и ктитора храма заслужних за његову градњу, а међу њима и председника Републике Српске Милорада Додика.

"Све наше битке су готово индентичне. Оне су увек борбе за слободу. Никада нису биле битке које су другоме одузеле слободу. Препознајући то, Република Српска је учествовала и овде са одређеним средствима да се овај храм заврши, како би се на трајан начин обележио тај догађај", поручио је Додик.

Вучедолска битка је наставак Косовске битке - рекао је академик Матија Бећковић беседећи окупљеном народу.

"Ако нас неко пита где смо били и шта смо радили, зашто смо се борили и који је смисао толике изгибије, можемо рећи: цркву смо градили, a у једној цркви су све цркве, па и у оној коју данас освећујемо", рекао је Бећковић.

Храм Светог свештеномученика Атиногена подигнут је од клесаног билећког камена, прилозима бројних донатора и вредним радом мајстора из овог краја.

Још од самог догађаја који се ту одиграо пре 140 година, постојала је намера да се на том месту подигне спомен-храм, али из ових или оних разлога то није догодило.

Ова генерација потомака и поштовалаца вучедолских јунака то је дочекала, како кажу, као величанствен догађај.

Свечаности на Вучјем Долу присуствовало је неколико хиљада грађана Херцеговине и Црне Горе, представник Владе Србије Милета Радојевић, представник руске амбасаде из Подгорице и бројни угледни гости.

Представника власти Црне Горе није било.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи