Додик: Прича о референдуму је завршена, али о Уставном суду није

Све више ће бити споран Уставни суд БиХ, његов састав и начин одлучивања, каже председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је прича о референдуму о Дану Републике завршена, али да тек почиње прича о Уставном суду, његовом саставу и начину одлучивања, преносе бањалучки медији.

"Народна скупштина РС је на бази воље народа донела закон о празнику који није забрањен ни одлуком Уставног суда. Епилог је то да ће све више бити споран Уставни суд БиХ, његов састав и начин одлучивања", рекао је Додик за ТВ1.

Истакао је да ће то у наредним данима бити тема број један у БиХ, преноси РТРС.

Додик је рекао да РС има озбиљне примедбе и на рад Тужилаштва БиХ, које није процесуирало око 90 претходних случајева у смислу спровођења одлука Уставног суда БиХ, него је реаговало тек на 92. случај – случај референдума у Српској.

"То је за нас била политичка мотивација, политизација", нагласио је Додик, који је и председник СНСД-а.

Навео је да ни у претходним законским решењима није било говора о 9. јануару као верском празнику, па самим тим ни о дискриминацији било кога у Српској, преноси РТРС.

Говорећи о апелацији Републике Српске Уставном суду БиХ у вези са обележавањем 1. марта у Федерацији БиХ, Додик је рекао да се може очекивати да суд укине ту одлуку по истим елементима и образложењу којим је укинуо и одлуку о 9. јануару, али да мисли да се то неће десити.

"Мислим да ће Уставни суд БиХ поново показати своју политичку, а не правну димензију", рекао је Додик.

Сматра да би у БиХ требало да буде постигнут договор у вези са обележавањем одређених празника у складу са њеним различитостима.

"Оно што је било треба поштовати и то на такав начин да то никоме не смета", поручио је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво