Због увреде Јанша мора да плати одштету новинарки

Бивши словеначки премијер Јанез Јанша мораће да плати казну у износу од 6.000 евра због увреда на рачун новинарке словеначке телевизије, одредио је окружни суд у Велењу.

Према неправоснажној пресуди, на коју шеф словеначке опозиције има право жалбе, казну мора да плати новинарки и уредници јавног телевизијског сервиса Мојци Шетинц Пашек због Твитер поруке написане после њеног прилога у вечерњој емисији у ударном термину, у којој је навела да су неки чланови Јаншине странке присталице филонацистичке групе на Фејсбуку, што је Јанша назвао измишљотином.

Након емитовања прилога, Јанша је на свом Твитер налогу написао да се говори како су "Мојца ПСС" и њена колегиница са телевизије са којом је заједно припремила спорни прилог, а коју је такође навео именом и иницијалима презимена, "јефтине" и истрошене "новинарске проститутке" које је лако купити, сугеришући да су пристрасне и да желе да нашкоде његовој странци, пренела је Хина.

Суд у Велењу је у пресуди на одштетну тужбу новинарке констатовао да је политичарев твит сам по себи увредљив, без обзира на то ко га је написао и са којим намерама, те одредио одштетну своту од 6.000 евра.

Суд није уважио мишљења Јаншиних адвоката да се ради о сатиричном коментару на нападе и покушаје оцрњивања јавне особе.

Обе су новинарке против Јанше покренуле и казнени поступак, јер га оптужују за увреду части и доброг имена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво