Додик: СДА покушава да подрије стабилност БиХ

Република Српска је у најновијем извештају СБ УН оптужила Странку демократске акције Бакира Изетбеговића да покушава да подрије стабилност и функционалност БиХ, те указала на поступке власти РС које ће предузети с циљем одбране уставних и законских права у складу са Дејтонским споразумом.

Република Српска је СБ УН упознала са реформама које су нужне за европске интеграције БиХ.

У пропратном писму, које је председник Републике Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Кимуну, наводи се да је Извешатај упућен са циљем да Српска, као страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ и анекса који су његов саставни део, помогне Савету безбедности УН у предстојећој дебати о БиХ.

"СДА покушава да изазове кризу тако што напада легитимитет Републике Српске настојањима да забрани обележавање дана настанка Републике Српске и озбиљним претњама насиљем против Републике Српске", навео је председник Додик.

Овакви поступци СДА, указао је, део су ширег обрасца подривања стабилности и функционалности БиХ, те сарадње између ентитета и конститутивних народа БиХ.

Чињеница је, истиче се, да је СДА допринела томе да се БиХ претвори у уточиште џихадиста, који представљају озбиљну претњу по БиХ, Европу и остатак света, пренели су бањалучки медији.

У другом делу Извештаја аргументовано су наведни начини на које Република Српска брани своја уставна и законска права по основу Дејтонског споразума и других закона с циљем одржавања уговорима успостављених политичких структура и мира.

"Гласачи Републике Српске недавно су донели огромну победу странкама владајуће коалиције Републике Српске, чиме је послата снажна порука подршке Влади Републике Српске и њеним политикама, укључујући економске реформе и заштиту права која су Републици Српској дата Дејтонским споразумом", стоји у писму.

Исто тако, додаје се, гласачи у Републици Српској недавно су учествовали на референдуму о Дану Републике, празнику Републике Српске, на ком су се огромном већином изјаснили у прилог задржавања постојећег датума празника.

Констатовано је да, упркос грозничавим тврдњама функционера СДА, референдум није имао никакве везе са територијалним интегритетом БиХ и организован је у потпуности у складу са позитивним прописима.

"Референдум је био корак ка извршавању одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике из новембра 2015. године, која, како се детаљно објашњава у овом извештају, не може разумно да се тумачи као забрана Републици Српској да обележава дан свог оснивања", нагласио је Додик.

Објашњено је и зашто су недавно објављени резултати пописа становништва у БиХ нетачни и правно неважећи.

У трећем делу Извештаја наглашена је снажна подршка Републике Српске интегрисању БиХ у Европску унију и испитују се реформе које су нужне за континуиран напредак.

У свом даљем раду на реформама, чији је циљ раст привреде и напредовање на путу европских интеграција, Република Српска тражи од чланова међународне заједнице да поштују Дејтонски споразум и подрже локалне реформске иницијативе у БиХ.

Председник Додик, на крају истиче, да је Република Српска уверена да БиХ може бити стабилан и успешан део Европе под условом да се поштује њена дејтонска структура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи