Ајгнер: ЕУ ће опстати и имаћемо ЕУ са Србијом

Амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер је, на пријему поводом Националног празника Аустрије, поручио да ће ЕУ и после Брегзита опстати и да ћемо имати Унију са Србијом као чланицом.

Химне Аустрије и Србије, на пријему у Скупштини града Београда, отпевао је хор града Пожаревца, а Ајгнер је објаснио да је одлучено да хор из Пожаревца наступи не само зато што је већ имао наступе у Бечу него и зато што долази из региона одакле се у Аустрију доселио велики број гастарбајтера.

Амбасадор је навео да су се они доселили на основу споразума који је пре тачно пет деценија потписан са бившом СФРЈ.

Почетком седамдесетих година у Аустрију се, како је нагласио, на основу овог документа доселило 70.000 грађана из Србије, који су допринели развоју и благостању те земље.

"Данас смо суочени са сасвим другим таласом миграната – таласом избеглица и миграната који је Аустрију довео до њених лимита. Прошле године је у Аустрији поднето око 90.000 захтева за азил", навео је Ајгнер.

Он је рекао да се, током избегличке кризе, и Србија посебно доказала као прави партнер у успостављању боље контроле услова миграције.

"Србија се тиме препоручила ЕУ као будући партнер", нагласио је Ајгнер.

Када је реч о нагађањима о распаду ЕУ после Брегзита, аустријски амбасадор је поручио да ће ЕУ опстати и да ћемо имати Европску унију са Србијом.

Пријему у Скупштини града одазвали су се представници дипломатског кора у Србији, војни изасланици многих земаља, представници привредног, културног и јавног живота Србије, али и поједини представници српске дијаспоре у Аустрији.

Аустрија 26. октобра обележава Национални празник, дан када се 1955. године земља обавезала на трајну неутралност, што је омогућило напуштање савезничких снага и повратак пуне суверености.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи