Главни одбор ДПС-а једногласно подржао Марковића за мандатара

Заменик председника ДПС-а Душко Марковић кандидат је за мандатара за састав нове Владе Црне Горе, потврђено је на седници Главног одбора ДПС-а. Марковић је стакао да је сада пред партијом, а пре свега пред новом владом коју ће доминантно чинити ДПС, тежак и одговоран посао - да реализује изборна обећања.

Главни одбор Демократске партије социјалиста једногласно је данас изабрао заменика шефа странке Душка Марковића за мандатара за састав нове владе, а лидер те странке Мило Ђукановић је поручио да је то био његов лични предлог, и да је спреман да са позиције лидера ДПС-а пружи снажну подршку будућој влади и премијеру.

Душка Марковића је за мандатара синоћ предложило Председништво СДП-а.

У писаној изјави достављеној медијима, Ђукановић је рекао да је Марковића за мандатара за састав нове владе предложио, јер је уверен у његове професионалне и људске квалитете и у његову спремност да води нову владу, која ће се, како је рекао, у наредном четворогишту суочити са бројним изазовима.

Лидер ДПС и актуелни премијер је истакао да је сигуран у Марковићеву способност да кроз рад владе до краја доведе интеграционе процесе Црне Горе у НАТО и Европску Унију, унапреди економски раст и стандард живота, настави да обезбјеђује фискалну одрживост буџета, те да настави да учвршћује безбедност и стабилност државе.

Ђукановић је нагласио да ће лично, кроз свој пуни политички ангажман на челу ДПС-а, пружати снажну подршку Марковићу и будућој влади у свим овим процесима, као и да ће се посветити даљем јачању партијских капацитета у сусрет будућим изборима и свим догађајима који предстоје.

Заменик председника ДПС Душко Марковић је казао да му је част што је предложен за мандатара за састав нове владе, те да то доживљава као нови задатак који је пред њега поставила партија.

Марковић је истакао да је сада пред партијом, а пре свега пред новом владом коју ће доминантно чинити ДПС, тежак и одговоран посао: да реализује изборна обећања.

„"Да би у томе успели, прво и основно јесте да не дозволимо да се понове грешке које су нам се догађале: ни када је реч о кадровским решењима; ни када је реч о мањку одговорности; ни када је ријеч о некомпетентности и неодлучности у спровођењу владиних политика", рекао је Марковић.

Као што знате, казао је, ми немамо недоумица када је реч о стратешким правцима: европске и евроатлантске интеграције, већа правна и безбедносна сигурност, више шанси за запошљавање пре свега младих и образованих људи, речју - борба за повећање животног стандарда свих наших грађана.

Истакао је да је то и до сада било у фокусу владиног програма, тако ће бити и убудуће.

"Али, да би на свим тим пољима брже и ефикасније постизали резултате, морамо радити и више, и стручније, и одговорније. Морамо дати шансу управо таквим кадровским решењима", казао је Марковић.

Марковић се на крају свог излагања захвалио председнику Ђукановићу на годинама искреног пријатељства и професионалне подршке, као и на свему што је учинио и за партију и за Црну Гору, пресудно доприносећи обнови њене државности и националног достојанства.

Ко је Душко Марковић

Душко Марковића, мандатар за састав нове црногорске владе, широј јавности је постао познат када је 2005. именован за директора Агенције за националну безбедност, иако је с почетка деведесетих обављао највише функције у Влади Црне Горе.

Марковић је рођен 6. јула 1958. у Мојковцу. Дипломирао је на Правном факултету у Крагујевцу, 1983. године, после чега се запослио у правној служби Рудника "Брсково", у Мојковцу.

Године 1986. именован је за секретара Скупштине Општине Мојковац, а на овој функцији био је до 1989. године, када је постао председник Скупштине Општине Мојковац.

Од 1991. до 1998. био је генерални секретар Владе Црне Горе, а до 1998. такође и посланик у Скупштини Црне Горе. Од тада, до 2005. године обављао је функцију помоћника министра унутрашњих послова за службу Државне безбедности.

Од 2005. до 2010. био је директор Агенције за националну безбедност, а 2010. је именован за министра без портфеља у Влади Црне Горе.

Од тада је био потпредседник владе за политички систем, унутрашњу и спољну политику и министар правде, а од марта 2012. и министар за људска и мањинска права.

Током предизборне кампање Марковић се залагао да на листи буду заступљени и млади и жене, и да се мора уважавати реалност.

"Од Црне Горе смо створили атрактивну инвестициону дестинацију, а ГДП је порастао за три одсто. Почели смо многе капиталне пројекте, а у програму смо навели податке које препоручују да грађани гласају за нас на изборима", поручио је тада Марковић.

Марковић је ожењен и има троје деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво