Јутарњи лист: Пленковић на удару ХДЗ-ове деснице

Иако хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да "није приметио" масовно незадовољство међу бирачима његове странке због неуласка у нову владу бившег министра културе Златка Хасанбеговића, на друштвеним мрежама и десним порталима "кипти прави мали устанак" чланова и симпатизера ХДЗ-а против, како наводе, зулума њиховог премијера.

Наиме, на друштвеним мрежама шире се фотографије поцепаних чланских карата чланова ХДЗ-а с бесним клетвама на рачун Пленковића, кога проглашавају издајником.

Ипак, није реално очекивати да ће ХДЗ-ови десничари напустити ту странку и основати нову, пише загребачки Јутарњи лист.

У центру Загреба одржавају се протести, додуше, малобројни али гласни, који у име, наводно, капитулантског ХДЗ-а величају Хасанбеговића, а десничарски колумнисти тврде да је нови шеф ХДЗ-а "подвио реп" пред "левом културном хегемонијом".

Хасанбеговић је у хрватској јавности постао познат у влади Томислава Карамарка тако што је негирао антифашизам, а кокетирао са усташтвом, због чега је био мета многих критика од домаћих и иностраних представника, од којих су многи тражили његову хитну смену.

Чини се, пише загребачки дневник, као да је тек успостављена влада суочена са жестоким ударом деснице, страшно незадовољне неким премијеровим кадровским одлукама.

Актери побуне јавно се одричу Пленковића уз псовке и увреде и тврде да више никада неће гласати за ХДЗ, а први тест ће бити предстојећи локални избори у Хрватској.

Јутрањи лист подсећа да је читава прича покренута тврдњом да је премијер Пленковић брутално "шутнуо" Златка Хасанбеговића.

Међутим, бивши министар није ни смењен ни одбачен, наводи лист и додаје да Хасанбеговић само није поново изабран за министра.

Као што мандат нису поновили још неки ХДЗ-ови чланови бивше Орешковићеве владе.

Али, нико од тога није правио драму ни дизао буну. Зато што сваки премијер има право да саставља свој кабинет и зато што нико није претплаћен на министарску функцију.

Додаје се и да се Хасанбеговић понашао као да је министарство културе његово наследно право, па је себи, тотално тактички контрапродуктивно, чак дозвољавао да у том погледу јавно рекетира Пленковића.

На питање да ли је Пленковић преварио гласаче ХДЗ-а, лист констатује да није и подсећа да је Пленковић одмах објавио да странка на чијем је челу намерава да води политику десног центра, а никако деснице.

"Они који вриште да их је изневерио и преварио заправо траже да Пленковић сада превари своје бираче и ХДЗ врати тамо где је некад био. Траже да се врати екстремној политици Томислава Карамарка и његовим кадровима", наводи лист и истиче да је та политика доживела свој изборни слом, а Хасанбеговић као један од њених најважнијих не само експонената, него и креатора, тешко је контаминиран.

Зато га је премијер морао изоставити, наводи Јутарњи лист.

Та одлука је, према писању Јутарњег листа, сасвим у складу са најавама да ће градити нови ХДЗ.

"На трагу својих изборних обећања у министарски је излог морао ставити неке нове људе. Све друго било би превара. Да је Хасанбеговића оставио за министра, Пленковић би издао властите прокламације и политичку веродостојност", наводи лист.

Лист констатује и да свако има право на изражавање свог става, па је тако и неким Пленковићевим кадровским потезима револтиран део ХДЗ-ових гласача.

Штета што се та побуна често изражава говором мржње, наводи лист и додаје да није новост да се сваки покушај модернизирања ХДЗ-а прво судари са унутаршњим отпором и опструкцијом из властитих редова.

Ипак, Пленковићевом владом, показују најновија истраживања, задовољно је 79 одсто ХДЗ-ових бирача, а међу бирачима левице респектабилних 40 одсто.

Јутарњи лист сматра да протести у Загребу Хасанбеговића више компромитују него што га оснажују.

Отуда нагађања да би десничарско јато могло напустити ХДЗ и основати неку своју странку нису реална, тврди Јутарњи лист и додаје да нико од њих неће одлепршати јер су свесни да само у ХДЗ-у представљају неку снагу.

"ХДЗ је од Хасанбеговића створио инстант звезду тамног сјаја, без те подршке он остаје само још један од десних лунатика без стварне политичке тежине", закључује Јутарњи лист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво