Лезбос, побуна миграната због нерешеног питања азила

Тражиоци азила на грчком острву Лезбос напали су просторије Европске канцеларије за подршку азилу у знак протеста због одлагања у бављењу захтевима за азил, саопштили су грчки и европски званичници.

Портпорол полиције на Лезбосу рекао је да је око 70 особа, већином из Пакистана и Бангладеша, бацало камење и запаљену ћебад на објекте ЕАСО у избегличком кампу Мориа и запалили три привремене канцеларије званичника, који се баве питањима азила, пренеле су агенције.

Нико није повређен, а полиција је ухапсила десетак особа, јавио је АФП додајући да је пожар брзо угашен.

Демонстранти су, према речима портпарола ЕАСО Жан Пјер Шембрија, бацали петрол бомбе док су у току били интервјуи за тражиоцима азила.

Особље ЕАСО евакуисано је из кампа.

"Спалили су наше канцеларије. Процес се за сада неће наставити. Морамо да проценимо безбедносне проблеме и с наше тачке гледишта, потребно нам је веће присуство грчке полиције", рекао је Шембрија.

Укупно 336 особа стигло је на грчка острва на северу Егејског мора у последња три дана чиме се број миграната и избеглица, који су тражили азил у тој земљи и остали "заглављени" на Самосу, Хиосу и Лезбосу повећао на 11.559.

На грчко острво Хиос синоћ је стигло 64 миграната и избеглица, док је на Самос дошло њих 21 у последња 24 часа.

Више од 15.000 тражилаца азила живи у пренатрпаним камповима на грчким остврима у близини Турске.

На разматрање захтева за азил чека се више недеља или месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара