Додик: У Сребреници ће све бити другачије осим обележавања 11. јула

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да неће бити понављања избора у Сребреници јер, како каже, за то нема потребе и додао да су Бошњаци у БиХ навикли да је истина само оно што они кажу, а да Хрвати у тој држави треба да имају своју територију.

Додик је у интервјуу за хрватски Вечерњи лист рекао да је овим локалним изборима срушен и један мит по којем "сваки пут када би Бошњаци заплакали одмах би сви требало да лију сузе и солидаришу се са њима".

"СДА је изгубила изборе и нема дефинитивно ништа нерегуларно што би водило томе да се избори понове. Али није проблем само Сребреница. Погледајте Столац, десетине ствари од којих се стварају митови. Ми више нећемо реаговати на те њихове сузе и плач јер се ради о политикама", рекао је Додик.

На констатацију да пре свега код Мајки Сребренице постоји бојазан због обележавања 11. јула Дана обележавања злочина који се догодио у тој општини током протеклог рата, Додик понавља да нико ништа неће учинити да се промени церемонија обележавања те трагедије у Поточарима.

"Али остало у Сребреници све ће бити другачије. Човек када сретне те мајке не може да му не застане дах и да не осети саосећање. Али је проблематично када се и те жене почну бавити политиком. За те жене тада немам емоције, постоји само политички став", навео је Додик.

Чињеница да су Бошњаци одговорни за прекид избора у Стоцу, Додик каже да то много говори, пре свега о томе да су Бошњаци навикли да је истина само оно што они кажу.

"Сада верујем да је ово насиље ојачало позицију Хрвата у Стоцу и да то треба да се формализује у смислу изборне победе. Али, желим при томе да истакнем да у Стоцу живи 300 Срба за које имамо интереса и ја очекујем да ће они подржати представника Хрвата у локалној власти. Ја их позивам да то ураде", рекао је Додик. 

Сматра да су Хрвати у БиХ озбиљна колатерална штета најпре успоставе саме хрватске државе у садашњим границама али и њеног приступа ЕУ.

На питање да ли ће поново организовати референдум, овог пута о осамостаљењу РС, Додик каже да то није на дневном реду тог ентитета и да о томе углавном само одговара на новинарска питања, али да, ако говори, начелно у БиХ се морају ствари решавати референдумима.

"Биће једног дана и референдум Хрвата који ће своја права на тај начин бранити", истакао је Додик, који прихвата да је једини проблем међународне заједнице, ако се то суди по томе да није спреман да прихвати поништавање статуса Републике Српске и, како је рекао, нас овде.

Сматра и да не треба мењати Дејтонски споразум да би се поправио статус Хрвата, о чему је, подсетио је, недавно причала хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

"Зна се мој став и онда када је то било мање политички прагматично, ја сам подржавао тај став. Сматрам да Хрвати треба да формализују и територијализују своје амбиције у оквиру Федерације БиХ. Морам рећи да општа политика Хрватске у том делу не помаже босанско-херцеговачким Хрватима", рекао је Додик.

Додик наиме сматра да је врло важно позиционирати Хрвате, афирмисати њихов политички интерес и имати, како је рекао, троножац у БиХ.

"Могу да разумем људе којима се диже коса на глави на спомен Републике Српске због траума из рата и другога. И то је реалност. Али и многи наши људи Срби врло тешко прихватају чињеницу након свега што су доживели да је Хрватска држава. Али то су реалности и то се не може мењати", рекао је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво