Мађарски референдум није успео, Орбан предлаже промену устава

Референдум о одбацивању прихвата миграната по ЕУ квотама у Мађарској није успео јер је изашло око 43 одсто уписаних бирача. Национална изборна канцеларија је саопштила да је 98,2 одсто изашлих гласало против мигрантских квота и да референдум није успео због недовољне излазности. Премијер Виктор Орбан назвао референдум изванредним и најавио амандман на устав. Орбанова политика мржње је пропала, оцењује опозиција.

Према првим званичним резултатима, на основу скоро 100 одсто избројаних гласова, на референдум је изашло око 43 одсто уписаних бирача. Да би референдум o одбијању европских квота био важећи, на њега мора да изађе најмање 50 одсто плус један од укупно 8,27 милиона мађарских бирача.

Владајућа странка у Мађарској Фидес, која је расписала референдум очекујући негативне резултате, задовољна је што се већина изашлих на гласање изјаснила против мигрантских квота. Три милиона и 250 хиљада људи је рекло "не" квотама, а тек око 55 хиљада је гласало "за". Број неважећих листића износи око шест одсто.

Национална изборна канцеларија је саопштила да је 98,2 одсто изашлих гласало против мигрантских квота и да референдум није успео због недовољне излазности.

Претходно је Фидес саопштио да је, према њиховим излазним анкетама, на референдум изашло око 45 одсто уписаних бирача.

Мађарски премијер Виктор Орбан је назвао референдум изванредним и додао да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године.

Такође је најавио амандман на устав.

"Остварили смо велики резултат. Данас смо кренули на дугачак пут. Направили смо први, најзначајнији корак. На том путу нас чекају тешке борбе и сукоби. Након славља треба да урадимо две ствари. Прво, да вољу народа преточимо у законе. Наредних дана ћу предложити парламенту измене Устава", рекао је Орбан.

Истакао је да "вољу народа треба уградити у највиши правни акт земље".

"Друга битна ствар је да данашњу важну одлуку валоризујемо у Бриселу", рекао је Орбан на првом обраћању јавности после референдума.

Поручио је да ЕУ не може да присили његову земљу да прими мигранте, те да морају да узму у обзир резултате гласања. Истакао је да ће "ово оружје бити довољно јако и у Бриселу".

Заменик мађарског премијера Жолт Шемјен је рекао да је Влада задовољна јер је највећи број изашлих бирача гласао против европских квота.

"То ће бити велика политичка подршка мађарској влади да се бори у Бриселу", рекао је Шемјен на конференцији за новинаре после затварања гласачких места.

Владајућа странка Фидес сматра да јој резултат даје мандат да се бори против мигрантских квота, а портпарол владе Золтан Ковач је изјавио да влада и парламент имају дужност да предузму акције на основу резултата референдума, будући да су грађани јасно ставили до знања шта мисле.

Oпозиција критикује Орбана 

Политика мржње мађарског премијера Орбана је пропала, оценили су званичници опозиционе мађарске партије Дијалог за Мађарску (ПМ) пред присталицама које су се окупиле испред зграде Парламента, јавља МТИ.

"Нехумана и безосећајна влада Виктора Орбана ће пасти", сматра Тимеа Сабо из руководства те странке. Она је рекла да ће странка ПМ затражити од странака које припадају такозваној "демократској опозицији" да почну припреме за прелиминарне изборе крајем октобра. 

Портпарол радикалне националистичке мађарске странке Јобик је изјавио да се чини да је Орбан "изгубио" и да се "неодговорно коцкао са Мађарском." 

Гласање на референдуму о обавезујућим европским квотама за прихват миграната је завршено у 19 сати на свих 10.331 изборних места.

Како преноси агенција МТИ, бирачима који су чекали у реду испред биралишта је омогућено да гласају и после 19 сати.

Питање постављено на референдуму је било: "Да ли желите да ЕУ има могућност да пропише обавезно премештање немађарских грађана у Мађарску, чак и без дозволе Парламента?". 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво