Мађарски референдум није успео, Орбан предлаже промену устава

Референдум о одбацивању прихвата миграната по ЕУ квотама у Мађарској није успео јер је изашло око 43 одсто уписаних бирача. Национална изборна канцеларија је саопштила да је 98,2 одсто изашлих гласало против мигрантских квота и да референдум није успео због недовољне излазности. Премијер Виктор Орбан назвао референдум изванредним и најавио амандман на устав. Орбанова политика мржње је пропала, оцењује опозиција.

Према првим званичним резултатима, на основу скоро 100 одсто избројаних гласова, на референдум је изашло око 43 одсто уписаних бирача. Да би референдум o одбијању европских квота био важећи, на њега мора да изађе најмање 50 одсто плус један од укупно 8,27 милиона мађарских бирача.

Владајућа странка у Мађарској Фидес, која је расписала референдум очекујући негативне резултате, задовољна је што се већина изашлих на гласање изјаснила против мигрантских квота. Три милиона и 250 хиљада људи је рекло "не" квотама, а тек око 55 хиљада је гласало "за". Број неважећих листића износи око шест одсто.

Национална изборна канцеларија је саопштила да је 98,2 одсто изашлих гласало против мигрантских квота и да референдум није успео због недовољне излазности.

Претходно је Фидес саопштио да је, према њиховим излазним анкетама, на референдум изашло око 45 одсто уписаних бирача.

Мађарски премијер Виктор Орбан је назвао референдум изванредним и додао да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године.

Такође је најавио амандман на устав.

"Остварили смо велики резултат. Данас смо кренули на дугачак пут. Направили смо први, најзначајнији корак. На том путу нас чекају тешке борбе и сукоби. Након славља треба да урадимо две ствари. Прво, да вољу народа преточимо у законе. Наредних дана ћу предложити парламенту измене Устава", рекао је Орбан.

Истакао је да "вољу народа треба уградити у највиши правни акт земље".

"Друга битна ствар је да данашњу важну одлуку валоризујемо у Бриселу", рекао је Орбан на првом обраћању јавности после референдума.

Поручио је да ЕУ не може да присили његову земљу да прими мигранте, те да морају да узму у обзир резултате гласања. Истакао је да ће "ово оружје бити довољно јако и у Бриселу".

Заменик мађарског премијера Жолт Шемјен је рекао да је Влада задовољна јер је највећи број изашлих бирача гласао против европских квота.

"То ће бити велика политичка подршка мађарској влади да се бори у Бриселу", рекао је Шемјен на конференцији за новинаре после затварања гласачких места.

Владајућа странка Фидес сматра да јој резултат даје мандат да се бори против мигрантских квота, а портпарол владе Золтан Ковач је изјавио да влада и парламент имају дужност да предузму акције на основу резултата референдума, будући да су грађани јасно ставили до знања шта мисле.

Oпозиција критикује Орбана 

Политика мржње мађарског премијера Орбана је пропала, оценили су званичници опозиционе мађарске партије Дијалог за Мађарску (ПМ) пред присталицама које су се окупиле испред зграде Парламента, јавља МТИ.

"Нехумана и безосећајна влада Виктора Орбана ће пасти", сматра Тимеа Сабо из руководства те странке. Она је рекла да ће странка ПМ затражити од странака које припадају такозваној "демократској опозицији" да почну припреме за прелиминарне изборе крајем октобра. 

Портпарол радикалне националистичке мађарске странке Јобик је изјавио да се чини да је Орбан "изгубио" и да се "неодговорно коцкао са Мађарском." 

Гласање на референдуму о обавезујућим европским квотама за прихват миграната је завршено у 19 сати на свих 10.331 изборних места.

Како преноси агенција МТИ, бирачима који су чекали у реду испред биралишта је омогућено да гласају и после 19 сати.

Питање постављено на референдуму је било: "Да ли желите да ЕУ има могућност да пропише обавезно премештање немађарских грађана у Мађарску, чак и без дозволе Парламента?". 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. окт 2016, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

treba prko 50 % izlaznosti da bi referendum uspeo...

(понедељак, 03. окт 2016, 05:00) - anonymous [нерегистровани]

sramota

I onda ce se ljudi pitati gdje smo pogrijesili? Sramota je da na referendum o tako vaznom pitanju ne izadje ni 50% glasaca. To jednostavno znaci da ljude nije briga. A ako se desi neki teroristicki napad krivice drzavu.

(понедељак, 03. окт 2016, 02:07) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Kad Madjari nisu izasli na izbore, Orban bi mogao da izabere one koji nisu glasali i u njihove kuce smesti milion migranata pa nek se oni cheshu po glavi. Zar to ne bi bilo pravo? Ili ako hoce mozda drugi referendum?

(понедељак, 03. окт 2016, 00:16) - Vlada [нерегистровани]

Migranti i Evropa

Ubedljiva pobeda branilaca Evrope! Vreme je da se sprovodi volja naroda! Pristigli u Evropu, vreme je za rastanak! A politicari koji su uzeli pare za prodaju Evrope da izadju u javnost!

(недеља, 02. окт 2016, 23:52) - Miloš [нерегистровани]

Ko je pobednik?

Pobedili su oni koji su izašli da glasaju, a ovi drugi kao da ih nema ili ne postoje. Po kojoj logici da budu pobednici oni koji nisu izašli da glasaju. Oni su samo neogovorni prema svojoj državi, na kraju i prema sebi.

(недеља, 02. окт 2016, 22:27) - Djordje [нерегистровани]

azilanti i migranti

Podrska za Orbana! Migranti - nazad!

(недеља, 02. окт 2016, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Nije uspeo??!!

Kako bre referendum nije uspeo? Iako nije izaslo vise od 50% glasaca, od onih 45% sto su izasli, 98% od njih glasalo je protiv kvota :)!! Zar to nije dovoljna poruka?

(недеља, 02. окт 2016, 21:54) - Srba [нерегистровани]

Madjarska, azilanti i migranti

Protiv migranata 98 posto a za migrante 2 posto sto je izuzetan dokaz pobede Orbanove politike!

(недеља, 02. окт 2016, 21:44) - Miloš [нерегистровани]

Obaveza i odgovornost

Zakonom treba odrediti obavezu izlaska. Ne može neko da se pravi pametan da ga se ne tiče šta se oko njega dogđa. Nema demokratije, ako se odgovornost prebacuje na nekog drugog. Demokratija je izjašnjavaanje, ali izlaznost mora biti obaveza za sve građane države.

(недеља, 02. окт 2016, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Referendum u Madjarskoj...

...i nista vise nije mi jasno...u prijepodnevnim satima iz Budimpeste Zapadni izjestaci u svome javljanju bili su ubijedjeni u uspjeh eferenduma a protivnike ga,tako reci pred kamere,trazii su...pred kraj dana uslijedila je Orbanova izava sta ce biti ako ne uspije...i onda vijest o neuspjehu...cudno je...