Основан Национални савет Срба у Словенији

У Љубљани је основан Национални савет Срба у Словенији, са циљем да Срби, као највећа непризната национална мањина, добију статус националне мањине, а ту иницијативу подржао је велики број словеначких политичара.

Оснивачка скупштина Националног савета Срба одржана је у суботу у Цанкаровом дому, у присуству највиших словеначких политичара и званичника из Србије.

Према неким проценама, у Словенији живи око 65.000 Срба, али питање српске националне мањине 25 година није решено, па је неколико познатих држављања Словеније одлучило да коначно покрену то питање код надлежних словеначких органа.

Скупштини су присуствовали председник словеначког парламента Милан Брглез, посланик Европског парламента Игор Шолтер и неки посланици словеначког парламента.

Међу присутнима су били и саветник председника Владе Србије за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама Владимир Божовић, амбасадор Србије у Словенији Александар Радовановић, посланик у српском парламенту и председник одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић и посланик у скупштини Србије и члан одбора за дијаспору и Србе у региону Јадранка Јовановић.

Брглез је поздравио формирање Националног савета Срба у Словенији и обећао пуну помоћ словеначких политичких органа, нагласивши да су односи две државе и два народа на највишем нивоу сарадње и да међу Србије и Словеније нема никаквих нерешених питања.

Национални савет Срба у Словенији преузео је дужност да се избори за већи утицај Срба на подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, као и по питању националне равноправности.

На чело Савета изабран је Бранислав Рајић, члан словеначког парламента и потпредседник Одбора за спољну политику и међународне односе, који је иначе члан владајуће Странке модерног центра на челу са председником Владе Словеније Миром Цераром, који позитивно гледа на формирање Савета.

Рајић је већ на почетку позвао на културну сарадњу словеначких државних институција и српских културних друштава у Словенији, како би заједнички решили положај српске заједнице у овој земљи.

На скупштини су изабране и све потребне комисије за рад Савета и 17 чланова Главног одбора.

Словенци у Србији имају статус националне мањине, те зато Срби из Словеније траже, по принципу реципроцитета, иста права за себе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво