Георгијева: Важно је за свет да жена буде генерални секретар

Најновија кандидаткиња за генералног секретара Уједињених нација Кристалина Георгијева изјавила је да можда јесте "касније ушла у трку", али тврди да има снажне квалификације да постане прва жена на челу УН.

Према оцени АФП-а, та 63-годишња бугарска економисткиња, која је од 2014. године обављала функцију комесарке ЕУ за буџет и људске ресурсе, уздрмала је надметање за наследника Бан Кимуна који се повлачи крајем ове године након два петогодишња мандата.

Георгијева ће се у понедељак појавити пред Генералном скупштином УН како би два сата одговарала на питања земаља чланица, у покушају да убеди светске дипломате да је спремна колико и неки од других кандидата који месецима учествују у трци за генералног секретара УН.

"Надам се да ће ми бити суђено по заслугама, а не по трајању кампање. Мој каснији улазак у трку није био избор, већ неопходност. Бугарска влада ме је позвала да уђем у трку сада", рекла је за АФП Георгијева, за коју француска агенција наводи да је месецима помињана као могућа кандидаткиња.

Бугарска влада је ове недеље повукла подршку генералној секретарки Унеска Ирини Боковој након што она није добро прошла током неформалних гласања у Савету безбедности УН.

АФП тврди да Георгијеву сматрају снажном кандидаткињом зато што би задовољила позиве да жена стане на чело УН, као и да буде изабран кандидат из источне Европе, јединог региона који до сада није имао представника на функцији генералног секретара УН.

"Важно је за свет да жена буде генерални секретар", рекла је Георгијева, и додала, да је 71-годишњој историји УН, "само половина света" била представљена током мандата осморице мушкараца.

Након пет рунди гласања води бивши португалски премијер Антонио Гутереш испред некадашњег министра спољних послова Србије Вука Јеремића. АФП подсећа да у среду надметање улази на нову територију пошто ће пет сталних чланица Савета безбедности – Велика Британија, Француска, Кина, Русија и САД - користити обојене картице што ће показати да ли би неко од десет кандидата могао да се суочи са ветом током формалног гласања које се очекује наредних недеља.

Агенција наводи да Георгијева има подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел и других европских влада, али да је питање да ли ће је Русија подржати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи