Пуповац: Мањине желе боље услове живота за све

Заступник у Хрватскм сабору Милорад Пуповац је, у својству председника Српског националног већа, реаговао на одјеке његове изјаве о томе да у државним предузећима и јавним службама нема довољно представника мањинских заједница и да је то захтев који је испостављен у преговорима о формирању нове владе са ХДЗ-ом.

"Неки су медији причу ставили у контекст тога да Срби желе фотеље. Супротно чињеницама, почели су да подгрејавају антимањинску атмосферу у јавности", рекао је Пуповац истакавши да не говори само у име Сaмосталне демократске српске странке, већ и у име других заступника мањинских странака у Хрватској.

Председника Српског националног већа је нагласио да им није била намера да реагују на многобројне коментаре поводом те изјаве, али да, када су, како је рекао, видели какве размере је то попримило, одлучили су да сазову конференцију за новинаре.

Пуповац је навео да разговори између представника мањина и ХДЗ-а и даље трају, али још увек не о кадровима, већ о побољшању квалитета живота припадника националних мањина у Хрватској, пре свега у руралним подручјима где, како је навео, у местима са већинским српском становништвом ни данас нема воде, ни струје, путева ни запошљавања.

"Ми у нашој комуникацији с јавношћу и ХДЗ-ом немамо кодирану комуникацију - једну за јавност, а онда иза тога друга. Ми то немамо. Да смо имали, онда то што смо рекли након консултација с Грабар Китаровић не бисмо рекли", рекао је председника Српског националног већа, пренео је портал Индекс.

Истакао је да са партнерима желе да разговарају о стварним, великим и значајним проблемима живота Срба у Хрватској.

"То је питање воде, струје, путева, запошљавања, развоја за све - били они Хрвати или Срби. А кад о томе већ разговарамо како ће се то извести, то је природно. То ће радити државне институције, али не како су до сада, никако не једноетничко запошљавање или неравноправност између средина у којима живи једна група грађана, и у којима живи друга група грађана", поручио је Пуповац.

Председника Српског националног већа је упозорио да жели да прекине искљученост мањина из доношења одлука, јер је цена искључености висока и дуготрајна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара