Комерсант: У спор око референдума могу бити увучене и Србија и Русија

Референдум у Републици Српској, одржан упркос забрани Уставног суда Босне и Херцеговине, прети јачањем конфронтације међународне заједнице и председника РС Милорада Додика, у коју могу бити увучене и Србија и Русија, оцењује московски "Комерсант".

Комерсант пише да међународна заједница не сматра да је празник Дан РС легалан и додаје и да се, као и босански муслимани, боји да је тај референдум пробни балон за којим следи референдум о изласку РС из састава Босне и Херцеговине.

У саопштењу се додаје да је Милорад Додик само ојачао те бојазни, називајући после референдума Републику Српску државом не искључујући могућност одржавања референдума о самосталности.

Комерсант оцењује да се међународна заједница нашла у сложеном положају, јер не може да игнорише референдум, и додаје да ће оштро кажњавање Републике Српске само ојачати напетост у региону.

Лист пише, позивајући се на неименоване саговорнике у Сарајеву, да је најреалнија могућност изолација самог Додика и подршка мање радикалних опонената унутар Републике Српске.

"У случају реализације таквог плана, у конфронтацију међународне заједнице и председника РС могу бити увучене Србија и Русија, на чију подршку рачуна Додик", наводи Комерсант.

Према оцени листа, Москва избегава безусловну подршку Додику, пошто се Кремљ након састанка Додика са Владимиром Путином ограничио на кратко саопштење о сусрету, где нема ни речи о референдуму ни о подршци.

"То може да значи да је Москва, после Београда, изабрала да не улази у директне спорове око референдума у РС и његових последица. Јер би подршка Додику за њу значила не само добијање новог повода за свађе са Западом већ и заузимање јаче просрпске позиције од оне коју заузима сама Србија, за Русију главни партнер на Балкану", оцењује Комерсант.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи