Бибер: Политичке елите у региону недовољно пажљиво бирају речи

Директор Центра за студије југоисточне Европе на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер оцењује да политичке елите на Балкану понекад недовољно пажљиво бирају речи, чиме подижу тензије, док је Европа превише слаба и нема снаге да се бави регионом.

Флоријан Бибер у изјави Танјугу указује да грађани земаља у региону међусобно много више комуницирају него у било ком тренутку после рата деведесетих, али су политички односи истовремено све гори.

"То је парадокс, који, мислим, доказује да су тензије у региону више политичка прича, да иду у корист разним политичким актерима. Политичке елите у свим земљама користе, не стално, али у епизодама, предрасуде у своју корист", наводи Бибер и додаје да се то види сваке године уочи обележавања Олује, те у Босни и Херцеговини уочи референдума у Српској.

Каже да, упркос неким ратнохушкачким изјавама, не види претњу ратом или ширим сукобом у региону, јер не постоје средства, расположење, нити околности за то, али напомиње да може доћи до ситуације у којој ће "температура" толико порасти да би после било тешко вратити се назад.

"Ако Додик (председник РС Милорад) у Српској обећава пуну независност од БиХ, у неком тренутку он неће моћи назад и то може да доведе до опасне ситуације у којој нико не жели рат, али све води до рата", каже Бибер.

То је метафора, подсећа, коју је користио и британски историчар Кристофер Кларк, како је Европа кренула у рат 1914. године - нико није баш хтео рат, али је сама динамика догађа водила у том правцу.

Наводећи да не говори да постоји опасност од такве врсте рата на Балкану, Бибер истиче да постоје политичке елите које недовољно пажљиво бирају речи, док је Европа превише слаба и нема снаге да се бави проблемима на Балкану, а уједно и у границама ЕУ расте национализам.
Балкану не прети рат у смислу отвореног сукоба, али су тензије могуће, наводи Бибер.

"Ако смо неку лекцију научили из Брегзита то је да чињеница да не желимо одређени резултат неког процеса не значи да се то не може догодити једном кад тај процес покренемо", наглашава Бибер.

Наводећи да има очекивања да Европа нешто уради како би смирила ситуацију и да никоме не одговарају тензије на континенту, Бибер каже да је и ЕУ заузета решавањем проблема сопственог опстанка.

"Ако причате са званичницима ЕУ о Балкану, они ће рећи - то није наш приоритет, немамо времена, имамо суштинске проблеме, да ли ће ЕУ преживети кризу. Пустите нас на миру са Балканом. То је одговор који ћете добити", наводи Бибер, а подсећа и да смо у времену у којем постоји могућност да Доналд Трамп буде председник САД, а десничари председници или премијери у земљама ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво