Додик: Не бојим се хапшења

Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да се не плаши хапшења због одржавања референдума и да је задовољан што је гласање о Дану РС прошло без проблема.

"Ја нисам задужен да се бојим. То је више за покриће оних који нису успели да зауставе референдум," рекао је Додик гостујући на телевизији Н1, одговарајући на питање да ли се плаши хапшења после најаве тужилаштва да му је упућен позив за саслушање због неизвршавања Одлуке Уставног суда БиХ.

Додик је констатовао да је референдум прошао без инцидената, рекавши да могу одахнути и организатори референдума о Дану РС јер нико није ухапшен нити смењен због кршења одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине и забране референдума.

Одбацио је и раније оптужбе о којима се спекулисало, попут оних о вили на Дедињу или злату, рекавши да се у свим тим догађајима не може наћи кривична одговорност.

"Чињеница је да у овом времену није против Милорада Додика изречена ниједна пресуда. Мој једини прекршај је прекорачење брзине," рекао је Додик.

Држава се, како је рекао, не може направити на хапшењима из политичких разлога.

"Да ли ће се држава БиХ направити тако што некога хапсе из политичког разлога? То се никад није десило да се једна држава тако направи," рекао је Додик.

Многи су, како је додао, нападали РС.

"Прошао сам многе тешке ситуације и никада нисам уважавао силу, али сам био свестан онога што браним. Као што и сада браним право једног народа да донесе одлуку која ником не смета, осим неколицини бирократа," рекао је председник РС.

"Други у БиХ пристају да им се странци петљају" 

На констатацију да су неки ликовали што је од руског председника Путина добио само "моралну подршку" за референдум, Додик је рекао да је то потпуно "банализована прича", јер се ради о сусрету са човеком који представља једну од најмоћнијих земаља света, чију је наклоност покушавао добити како би охрабрили руске компаније да улажу у РС.

"Путин је рекао да је то наша ствар и да међународна заједница нема права да се петља у унутрашње ствари земље која је међународно призната. Међутим, други у БиХ пристају да им се странци петљају. Путин ми је зажелео срећу на референдуму и на изборима, " навео је Додик.

На питање да ли је његов крајњи циљ отцепљење РС, Додик је рекао да је политика део узрочно-последичних односа, а да су све ове године показале да БиХ нема унутрашњих капацитета да функционише.

"Бошњачка јавност очекује да ће високи представник донети одлуке науштруб једног народа. Нису сви спремни да живе у таквој ситуацији. Додик је увек радио све по закону и то ми је до сада спасило главу," казао је Додик.

Он мисли да БиХ може одржати свој оквир, али је, како каже, легитимно да РС жели што већу аутономију.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи