Хоће ли опасти тензије после референдума у РС?

Референдум је очитао вољу српског народа, а пошто су рекли своје, прва последица изјашњавања за Дан РС је позив на саслушање Милорада Додика. У Тужилаштву БиХ референдум је постао предмет.

"Овде нема кривичне одговорности, нема кривичног дела. Морали би да ухапсе читаву Скупштину. А пошто је Скупштина то иницирала, очигледно би морали да ухапсе читав народ. Наравно да то неће моћи", каже председник Републике Српске Милорад Додик.

Као и када је заказан, а дан пошто је одржан, за Бакира Изетбеговића референдум је кршење Дејтона, јер се не поштују одлуке Уставног суда. Очекује да се одговорни суоче са последицама јучерашњег гласања. Какве би оне могле да буду, не зна ни опозиција у РС коју је Милорад Додик, по питању референдума, успео да придобије.

"Дан Републике је потпуно јасан. Секуларни празник и један од пет секуларних празника које обележава РС. По тој логици и Дејтонски мировни споразум и празник Дејтона кога обележавају само Срби у БиХ би требало да буде забрањен, јер је то и Аранђеловдан", каже председник НДП-а Драган Чавић.

Није Додик, међутим, убедио и део међународне заједнице. Валентин Инцко најавио је и могућност санкција.

"У овом политичком фризирању, воља свих актера политичког живота се адресира само на Додика и од њега се прави жртва. Истовремено, он политички профитира, а враћа процесе демократизације уназад, али онда и односе у БиХ. Било би погрешно и погубно доносити такве вратоломне одлуке, кажњавати појединце, пробудило би неку врсту ината", сматра Ђорђе Вуковић са Факултета политичких наука у Бањалуци.

Амбасада САД разматра последице одржаног референдума. ЕК у међувремену саопштава да референдум нема законску основу.

"Мене чуди став ЕК. Ја не видим да је то акт који ће имати било какву примену сем политичке", каже професор Уставног права и бивши судија Уставног суда Крстан Симић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво