Уставни суд БиХ 30. септембра о непоштовању одлуке о Дану РС

На седници која ће бити одржана 30. септембра Уставни суд БиХ разматраће (не)извршење одлуке те правосудне институције БиХ, којом је Дан РС проглашен неуставним.

"Уставни суд БиХ још није разматрао извршење своје одлуке У-3/13 (Одлука о уставности Закона о празницима Републике Српске). Ово питање предвиђено је за разматрање на Пленарној седници Уставног суда БиХ која ће се одржати 30. септембра 2016. године", најављено је из тог суда, пренели су медији у БиХ.

Уставни суд БиХ је крајем новембра 2015. године објавио пресуду којом је 9. јануар као Дан РС проглашен неуставним, па је властима овог ентитета наложено да у року од шест месеци измене Закон о празницима.

Власти у РС су одбиле овај захтев Уставног суда и донеле одлуку о расписивању референдума о Дану РС, чије је одржавање привременом мером Уставног суда БиХ такође забрањено.

Из РС су тражили од Уставног суда БиХ да преиспита своју одлуку о Дану РС, а у последњим изјавама високи званичници из РС су најавили измену Закона о празницима, како би одлука Уставног суда била спроведена.

Уставни суд Босне и Херцеговине је на захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, новемра 2015, оценио неуставним део Закона о празницима Републике Српске, и наложио Народној скупштини тог ентитета да измени спорне одредбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи