Напетост између Софије и Скопља због рушења спомен-плоче

Премијер Бугарске Бојко Борисов затражио је од македонског премијера Емила Димитријева да Македонија предузме мере против починилаца вандалског рушења спомен-плоче погинулим бугарским војницима на Кајмакчалану.

"Македонија мора да предузме мере против изругивања и разбијања чекићем бугарског споменика на својој територији. Ако то не уради, наредни сусрети ће бити много непријатни", рекао је Борисов Димитријеву на маргинама скупа посвећеног избеглицама и мигрантима који је у суботу одржан у Бечу.

Како преноси Дојче веле, Борисов је питао Димитријева да ли разбијање бугарских споменика чекићем доприноси сарадњи Бугарске и Македоније. "Помаже ли то интеграцији Македоније у ЕУ? Сутра треба да гласамо за њих", рекао је бугарски премијер након састанка са председником Владе Македоније.

Према бугарском дневнику 24 часа, Борисов је запретио Македонији и да више неће добијати помоћ Бугарске ако не предузме мере поводом вандалског чина на Кајмакчалану.

Повод за реакцију Борисова било је то што је контроверзни новинар Милено Неделковски, који здушно подржава владајућу ВМРО–ДПМНЕ, у четвртак чекићем разбио спомен-плочу бугарским војницима који су погинули на Кајмакчалану код Битоља у Првом светском рату.

Неделковски је фотографије тог вандалског чина објавио на свом Фејсбук профилу. 

Пре премијера је и министар спољних послова Бугарске Данијел Митов затражио од Македоније званично објашњење, након што је Бугарска социјалистичка партија инсистирала да парламент расправља о разбијању спомен-плоче.

Министарство спољних послова Македоније је одговорило да је плоча на Кајмакчалану незаконито постављена и позвало Бугарску да поштује међународне процедуре за постављање спомен-обележја.

"Истовремено, очекујемо да институције обесхрабре све који нелегално постављају обележја на територији друге државе, а која могу да постану мета нечијег насиља или да изазову негативна осећања код грађана", саопштило је македонско Министарство спољних послова.

Поводом рушења спомен-плоче, бугарски европосланик Андреј Ковачев је оценио да лидер владајуће партије у Македонији Никола Груевски покушава да подгревањем антибугарских осећања освоји предстојеће парламентарне изборе, који су договорени за 11. децембар.

Према речима Ковачева, Груевски покушава да користи антибугарска дела, која постају све чешћа како се приближавају избори у децембру, да би повећао своју популарност.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво