Изетбеговић: Додик ће проћи као Садам, Гадафи и Милошевић

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио је да је референдум о Дану Републике у РС инат Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, "судбину Садама Хусеина, Муамера Гадафија, Слободана Милошевића".

Бакир Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

"Мислим да ће се поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа", рекао је Изетбеговић за регионалну телевизију Н1.

Изетбеговић сматра да се на овај начин не може односити према САД, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР, ПИК-у, а да то, како је рекао, нема своје последице.

Браниће се, каже, и уставноправно уређење БиХ, а међународна заједница ће бранити ауторитет.

Изетбеговић, који је покренуо целу причу о забрани 9. јануара као Дана РС, каже да су Додик и они који су га пратили у овоме изашли из једне, како је рекао, законске зоне у једну противзакониту и противуставну позицију.

"Добиšли смо један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у последњих неколико деценија од српских и србијанских вођа и видели смо како се то заврšшава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа".

На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, председавајући Председнишšтва БиХ сматра да реакција не може да изостане.

"То је тако еклатантан пример кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, крšшења Кривичног закона БиХ. Само је питање када ће она уследити и каква ће бити", рекао је Изетбеговић.

Сматра да Милорад Додик води себе и оне за собом у изолацију.

Изетбеговић је прокоментарисао и данашšњу изјаву председника РС, који је рекао да они који жžеле да хапсе могу да ухапсе референдум.

"Не моžже се хапсити цели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смер", рекао је Изетбеговић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво