АФП, АП и Ројтерс о референдуму у РС

Светске агенције известиле да се у Републици Српској одржава референдум о спорном националном празнику, упркос одлуци највишег суда Босне и Херцеговине и западном притиску да се откаже процес који, како оцењују, ризикује да распири етничке тензије у тој балканској земљи.

Агенција АФП наводи да је Дан Републике, који је предмет гласања, везан за рат вођен 90-их у подељеној БиХ и да остаје споран за друге етничке заједнице у тој земљи.

Француска агенција истиче да је референдум идеја председника РС Милорада Додика, за кога наводи да је поздравио велику излазност и "свечану атмосферу", али и да је "игнорисао забрану Уставног суда БиХ, неодобравање од стране САД и ЕУ и резервисаност Србије, свог великог савезника".

Датум обележавања празника, 9. јануар, има огроман емоционални одјек у подељеној БиХ и "дира у сећања на националистички жар, трауме и крвопролиће", закључује АФП.

АП наводи да РС одржавањем референдума ризикује да буде подвргнута западним санкцијама и да њени лидери буду кривично гоњени.

Гласање, додаје америчка агенција, подиже тензије и јача страхове од нових сукоба пошто Бошњаци и Хрвати виде референдум као покушај уздизања српског региона изнад Уставног суда БиХ, а такође је тест за озбиљнији референдум који лидери РС најављују за 2018. о независности од Босне.

Ројтерс наводи да је референдум први откако је 1992. године одржано гласање о отцепљењу од тадашње Југославије након чега је уследио трогодишњи етнички сукоб у којем је убијено 100.000 људи.

И британска агенција подсећа да је 9. јануар датум када су босански Срби прогласили независност од Босне 1992. и наводи да је "тиме убрзан погубни рат у земљи који је био обележен масовним убијањем, као најкрвавији сукоб у Европи после Другог светског рата".

Британска агенција примећује да је, док су САД и ЕУ позвале РС да откаже гласање у страху од нестабилности, Русија подржала гласање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи