Словачка тражи да НАТО не заборави Балкан

Иако је приоритет НАТО-а Мисија у Авганистану, Алијанска не сме заборавити на Западни Балкан, рекао председник словачке Иван Гашпарович током неформалног састанка министара одбране НАТО.

Словачки председник Иван Гашпарович апеловао је у Братислави на неформалном састанку министара одбране НАТО да Алијанса због приоритетних мисија као што је Авганистан не сме да заборави на Западни Балкан.

"Не смемо да испустимо из видокруга Западни Балкан. Треба сачувати уравнотежени приступ НАТО том региону и рационално подржавати његове евроатлантске интеграције", рекао је Гашпаравич отварајући други, завршни дан тог скупа НАТО.

Гашпарович је обећао да ће Словачка, без обзира на глобалну економску кризу испуњавати своје обавезе према савезницима, такође и у мисији у Авганистану.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен управо ту мисију означио је као приоритетну, а данас као једну од главних тема министарског састанка.

"Овај састанак у Братислави користимо да размотримо наше присуство у Авганистану и неколико кључних тема везаних за трансформацију НАТО", рекао је Расмусен.

Незванично се очекује да ће се министрима у Братислави обратити и генерал Стенли Мек Кристал, врховни командант америчких снага у Авганистану.

НАТО и глобална економска криза

Синоћња радна вечера којом је почео дводневни скуп у Братислави била је посвећена финансијама и питању како да НАТО испуњавао обавезе које је преузео у околностима глобалне економске кризе која у неким чланицама смањује и драстично војне буџете.

"Морамо да ефикасније користимо наша средства и то преко веће сарадње, боље коориднације и преко налажења заједничких решења", рекао је Расмусен уочи састанка.

Трећа кључна тема коју данас разматрају министри је нови пројект противракетне одбране у неколико фаза којим САД уместо пропалог појекта антиракетног штита желе да гарантују себи и североатлантским савезницима безбедност пред том врстом претњи.

Против тог пројекта већ је врло оштро исптупио словачки премијер Роберт Фицо који је јуче Расмусену рекао, иако се Словачкој ништа ни не нуди, да док је он премијер никакви елементи противракетног система неће бити размештени у Словачкој.

Председник Гашпарович настојао је да ублажи оштрину тог одбијања и после састанка са Расмусеном рекао је да би премијер сигурно своју одлуку преиначио уколико би претње Словачкој или суседним земљама биле такве да је антиракетни штит НАТО неопходан и у Словачкој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво