Миса за усташке генерале у Загребу

У Базилици срца Исусовог у Загребу одржана је свечана миса за "35 хрватских мученика, високих официра, генерала и пуковника Хрватске војске НДХ", објавио је Индекс. Како се наводи, реч је о високим официрима који су у јесен 1945. погубљени као ратни злочинци.

У летку којим су грађани позивани на мису писало је да је реч о "хрватским мученицима". Миси је присуствовао и новоизабрани саборски посланик Жељко Гласновић.

Он је у центар медијске пажње последњих дана дошао због излива мржње према побуњеним студентима Филозофског факултета. Осим Гласновића, на миси је био и аутор контроверзног филма о Јасеновцу, Јаков Седлар.  

Миса је привукла још стотину грађана. Присутни су били из свих старосних група, од мале деце до старијих особа. Неки су носили шалове с мотивом хрватског грба, а други су били свечано обучени, преноси Индекс.

Троје грађана је пред црквом развило хрватску заставу и поносно позирало фото-репортерима.

Антифашистички Вјесник јуче је истражио ко су неки од споменутих усташких официра за које је одржана миса.

Усташки генерал Антун Нардели заповедао је усташким снагама у источној Босни. Забележено је да је својим војницима заповедио: "Све што хода на две ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите."

Нардели је касније био један од усташких заповедника у нападима на Петрову гору, где је око 1.800 људи ухваћено и одведено у концентрационе логоре.

Јосип Шолц, Артур Густовић и Мирко Грегорић били су заповедници у офанзиви на Козару, у којој је убијено и интернирано више од 50.000 цивила.

Генерал Томислав Сертић предводио је експедиције којима је примарни циљ било уништење српског цивилног становништва у Лици. Генерал Славко Сколибер, заповедник Првог домобранско-усташког славонског збора стационираног у Новој Градишки био је један од најодговорнијих за омогућавање неометаног рада логора смрти у Јасеновцу.

Његов задатак био је да онемогући бег логорашима, или покушај ослободилачке акције партизана.

Према књизи "На суђењу" 1945. године закључено је да Славко Сколибер сноси једнаку кривицу за спровођење усташког геноцидног плана као и његове идеолошке архитекте Анте Павелић и Миле Будак, пише Антифашистички Вјесник, преноси Индекс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво