Јутарњи лист: Аларм због претњи ратом у БиХ, реаговаће и Хрватска

Хрватска ће око догађаја у БиХ наредних дана реаговати на високом нивоу према ЕУ и САД, као и кроз Веће за имплементацију мира, и одиграће чврсту и активну улогу – објавио је "Јутарњи лист", позивајући се на изворе блиске хрватском политичком врху.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић из Њујорка пажљиво прати све што се догађа у суседној земљи, а хрватски приоритет је, између осталог, да укаже међународној заједници на положај Хрвата – објавио је Јутарњи лист на свом сајту.

"Хрватска има легитимно право да се бори за равноправност Хрвата у БиХ", рекао је Јутарњем листу Мате Гранић, саветник хрватске председнице.

У Њујорку ће се сусрести и шефови дипломатија Хрватске и БиХ, Миро Ковач и Игор Црнадак.

"Очигледно, локални су избори и многи покушавају ловити у мутном", каже Ковач.

Стање у БиХ је, уочи референдума, на којем грађани у Републици Српској треба да се изјасне хоће ли се 9. јануар обележавати као Дан РС, из сата у сат све драматичније, оцењује лист.

Све се чешће чују изјаве у којима се спомиње могућност обнове ратних сукоба, и то у тренутку када је Брисел прихватио захтев БиХ за приступ ЕУ, наводи лист.

"Ратне трубе као да су се поновно активирале у држави коју већ дуго потреса криза на свим нивоима, а понашање Милорада Додика и заказивање референдума ствара додатну нервозу", пише загребачки лист, и додаје да је очито југоисток Европе поново место сукоба великих сила, па Запад свим снагама жели да сачува Дејтон, док Руси кроз РС настоје да остваре своје интересе на Балкану.

Последњих дана стање је кулминирало након експлозивне изјаве Сефера Халиловића, бившег ратног генерала Армије БиХ, када је запретио ратом у случају спровођења референдума, видевши у њему први корак ка отцепљењу РС из БиХ.

"Након референдума Дејтон више не вреди, БиХ би се вратила на Устав Републике БиХ, а након тога, нека нам бог помогне", била је Халиловићева изјава после које су уследиле жестоке реакције српских политичара, додаје Јутарњи лист.

"Поштујемо интегритет БиХ, али РС неће нестати", пренео је хрватски лист изјаву премијера Србије Александра Вучића из Њујорка, и истакао да је он апеловао да сви треба заједно да раде на миру и да треба презати од људи "који лако стављају пушку на рамена".

"И хрватска председница је заузела врло јасан став око референдума", каже Мате Гранић.

Саветник председнице Хрватске тврди да се паралелно одвијају и други процес, пре свега настојање Брисела да БиХ започне преговоре о уласку у ЕУ.

"То је изузетно охрабрујући потез, који Хрватска подржава", наглашава Мате Гранић. Трећи процес су локални избори у БиХ, који ће значајно одредити будућност целе државе, а када је реч о хрватском корпусу постоји и четврти важан процес, који подржавају све хрватске опције у тој држави, уз то и Црква, а то је да положај Хрвата у БиХ треба што пре да дође на дневни ред.

"Ту се ради о проблему мајоризације Хрвата, јер не могу остварити оно што је дух и слово Дејтонског и Вашингтонског споразума, пре свега конститутивност и равноправност у БиХ."

"Сасвим је сигурно да ће положај Хрвата у БиХ, али и БиХ бити највиши предмет интереса и хрватске председнице, али чврсто верујемо и нове хрватске Владе", тврди Гранић.

Након што је постало извесно да ће нови хрватски премијер бити Андреј Пленковић, постоји процена да ће бити знатно боља сарадња у државном врху, и јасан став према БиХ.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 23. сеп 2016, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

Bez potrebno

Bez potrebno je polemisati o pravu jednog naroda da se opredeli da li će praznovati neki dan svog naroda...pa to je u opšte bez potreban referendum jednostavio to skupština odluči i gotova stvar...a to da li se nekome svidja ili ne...to je problem dotičnih, a nas to ne treba da zanima jer mi možemo da tugujem i da se radujemo u nasoj državi kad to mi hoćemo....I kad za to imamo vreme

(четвртак, 22. сеп 2016, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Zakon, pravo i pravda su "fikcija", stvoreni....

......samo da bi se mali narodi ugnjetavali, a oni koji sebe smatraju jakim, oni rade sta god zele, i oni su iznad svih - zakona! Oduvek je tako bilo....

(четвртак, 22. сеп 2016, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

@ Samo Herceg Bosna garantira Hrvatima prava

Da , to je tacno , samo sto Hrvati Banja Luku i Posavinu smatraju hrvatskom banovinom i nece odustati od toga.

(четвртак, 22. сеп 2016, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

samo Herceg Bosna garantira Hrvatima prava

ako Srbi mogu imati referendum,cuj zasto i Hrvati ne bi imali u herceg bosni?

(четвртак, 22. сеп 2016, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

Nista lose u njihovim razmisljanjima

Ne mozemo mi sada da teramo mak na konac i da kazemo da Hrvati nemaju pravo na ovo ili ono u BiH. Imaju pravo jer su konstituivan narod bez obzira na procenat. Procenat u BiH ne znaci nista. Ako odluce mogu slobodno da poput RS izadju na referendum i proglase zvanicno neki njihov entitetski praznik pa cak i da traze otcepljenje od federacije. Samo, njima bi to bilo mnogo teze jer nemaju kao RS status republike. Razlika je ogromna. Oni sada cekaju sta ce se dogoditi i ako sve prodje bez opasnih talasanja uradice nesto konkretno. Iza sebe imaju Zagreb koji je u EU sto moze biti dovoljno da izguraju neke svoje zahteve.

(четвртак, 22. сеп 2016, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Politicari iz Hrvatske koriste duple standarde u pogledu konstitutivnosti etnickih grupa ili naroda. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod. Taj status im je ukinut u ustavu Hrvatske i posle etnickog ciscenja vise od 200 hiljada Srba iz Hrvatske oni su postali sicusna manjina. Hrvati u BiH su najmanja etnicka grupa pa je prenemaganje hrvatskih politicara da im se obezbedi status ravnopravnosti (entitet???) malo preterano. Neka postuju iste standarde za sve etnicke grupe i narode.

(четвртак, 22. сеп 2016, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

zeljko

vratite oteto srbima i da se vrate srbi tamo odakle ste ih proterali.

(четвртак, 22. сеп 2016, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Ah ta Hrvatska

izgleda da ce bih pre uci od nas u EU zbog Hrvatske

(четвртак, 22. сеп 2016, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Ko ne vas sta pitao?

Ako hocete da se pravite pametni onda resavajte vase nacisticke probleme u vasoj zemlji. Referendum je samo o jednom danu, da li cese ili ne slaviti. Rusija nista ne pokusava vec zapad zeli obicni recerendum o jednom danu da pretvore u ocepljenje i krsenje dejtona od strane srba. Zapad ponovo tj nastavlja da radi protiv Srba bilo gde da su. Na rat pozivaju Bosnjaci, Hrvati kritikuju Srbe i sta je rezultat, krivi Srbi i Rusija.

(четвртак, 22. сеп 2016, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

SFRJ

Je rasturena silom protivpravno i stvorene HR i Bih u kojima su SRBI konstitutivni narodi i imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi ostali