Халиловић прети Републици Српској

Генерал и некадашњи начелник ратног штаба Армије БиХ Сефер Халиловић запретио је нестајањем Републике Српске ако референдум у РС буде спроведен јер ће то, како тврди, значити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и ступање Устава БиХ на снагу.

"Никоме не претимо, али никоме нећемо допустити да однесе и део БиХ без белаја", рекао је Халиловић, који је гостујући на ТВ1, о референдуму о Дану Републике у РС говорио као о референдуму о сецесији.

Халиловић, наиме, тумачи да ће спровођењем референдума у РС наступити "распакивање" Дејтонског мировног споразума и враћање Устава Републике БиХ.

Он је, како су пренеле бањалучке Независне новине, запретио сукобом у којем ће, како је рекао, РС нестати.

"Након референдума дејтонски устав више не вреди, онда се враћамо на Устав Републике БиХ, а након тога нека нам бог помогне свима, нека нам да прво разума, а онда снаге да ту причу доведемо до краја", изјавио је Халиловић за ТВ1.

Халиловић је истакао да се Република Српска у евентуалном сукобу може одржати највише 10 до 15 дана.

На питање да ли у БиХ, и на једној и на другој страни, има довољно људи спремних да ратују, Халиловић је одговорио са "Да, апсолутно".

"И зато ја апелујем да се добро размисли. Јер Милошевић је умро, ЈНА не постоји, не постоје хиљаде тенкова, хиљаде транспортера... Не може Србија помоћи РС. Нећемо допустити да нам неко пола државе отцепи", казао је Халиловић.

Независне пишу да је он говорио као да се ради о референдуму о отцепљењу, а не о Дану РС. Халиловић тврди да "оног дана када се отпакује 'Дејтон', све ће бити другачије...".

Српски званичници оштро су реговали на ову изјаву. Председник Владе Александар Вучић, који је у посети САД, изразио је видну забринутост због Халиловићеве изјаве, поручивши да РС неће нестати.

Министар Ивица Дачић истакао је да је та изјава највећа претња миру и да Србија неће дозволити уништење РС.

Осуди ове изјави придружио се и министар Александар Вулин, рекавши да су претње Републици Српској и српском народу наставак фашизма.

Реакције стижу и из Босне и Херцеговине. Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оценио је да у Сарајеву има реторике која подсећа на ратни период.

Mинистар унутрашњих послова РС Драган Лукач поручује да Халиловић живи у прошлости и да РС не може нико да угрози. 

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво