Од срца се куха - министар привреде

После хапшења чланова управе предузећа "Подравка", све је извесније да би вицепремијер и министар привреде Дамир Поланчец могао бити смењен, али и процесуиран, пишу хрватски медији.

Након избијања афере због малверзација у "Подравци" из Копривнице, једном од највећих предузећа прехрамбене индустрије, и хапшења чланова управе предузећа, све је извесније да би вицепремијер и министар привреде Дамир Поланчец могао бити смењен, али и процесуиран, истичу хрватски медији.

Медији наводе да Поланчец остаје све усамљенији у настојању да оправда потезе у "Подравци".

Опозиционе странке - Социјалдемократска партија, Хрватска народна странка и Истарски демократски сабор већ су затражиле да се јавно гласа о поверењу Поланчецу, а од њега је почела да пере руке и Хрватска сељачка странка (ХСС), коалициони партнер ХДЗ-а.

Председник ХСС, чији су чланови за време хапшења неких чланова управе, како преносе хрвтаски медији, "дословно пили кафу у седишту компаније", нагласио је да никоме не да бланко меницу у политици, па ни Поланчецу, тврдећи и да сматра да су чланови управе из ХСС пословали поштено.

Опозицији треба 77 гласова у Сабору за изгласавање неповерења Поланчецу, а три странке које су предложиле гласање о неповерењу имају укупно 65 гласова, па би, са шест гласова ХСС-а, недостајало тек шест гласова, који би могли доћи из редова осталих странака или мањинских посланика.

Медији истичу да су неки од руководилаца "Подравке", који су јуче ухапшени због покушаја непријатељског преузимања предузећа, које су планирали да спроведу средствима те фирме, наводно одлучили да сведоче о улози Поланчеца.

Поланчец би, ако се докаже његова умешаност у малверзације вредне око 34,5 милиона евра, могао бити први хрватски министар ухапшен за време обављања дужности.

Министар привреде тврди да иза свега стоје ХСС, али и потпредседник Сабора Владимир Шекс и министар финансија Иван Шукер, с којим се више пута сукобљавао у влади.

Доказ за ту тврдњу, наводно, види у томе да је све кренуло кад је пореска управа, која је у надлежности Шукера, почела обраду "Подравкиног" кредитирања сплитске компаније СМС.

Иако Поланчец тврди да неће дати оставу и да је чист, он је, како пишу медији, затражио помоћ адвоката.

У Управи за сузбијање корупције и организованог криминала су синоћ испитана четворица бивших и садашњих челника "Подравке": Дарко Маринац, Здравко Шестак, Саша Ромац и Јосип Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи