Парламентарни избори у Македонији 11. децембра

Ванредни парламентарни избори у Македонији биће одржани 11. децембра, договорили су лидери четири нејвеће македонске странке.

Споразум су потписали председник владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевки, председник опозиционог СДСМ Зоран Заев и двојица лидера странке Албанаца у Македонији, ДУИ Али Ахмети и ДПА Мендух Тачи.

Они су претходно оценили да су испуњени сви услови за одржавање избора који су предвиђени Договором из Пржина из јуна прошле године.

Вишечасовном састанку лидера присуствовао је амерички амбасадор у Македонији Џес Бејли и заменик шефа Делегације ЕУ у Скопљу.

Избори су ове године два пута одлагани, у априлу и јуну, јер су опозиција и међународна заједница сматрали да у Македонији нема услова за фер изборе: да бирачки списак није прочишћен и да медији не извештавају фер и балансирано.

Лидери четири највеће странке очекују да ће ванредни парламентарни избори довести до решавања двогодишње политичке кризе.

Као део политичког договора, наредних дана требало би да буде формирана техничка влада у којој ће опозициони СДСМ имати два министра, полиције и за рад и социјалну политику, како контролне заменике министара у министарствима за финансије, за администрацију и за пољопривреду.

број коментара 0 Пошаљи коментар