Пленковић: Референдум у РС претња стабилности БиХ

Председник ХДЗ-а и кандидат за премијера Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да референдум који је у Републици Српској планиран за 25. септембар о Дану Републике Српске претња стабилности БиХ.

Андреј Пленковић је најавио, наиме, да ће се у случају да његова странка формира нову владу након избора 11. септембара, у Хрватском сабору одлучно залагати за подршку Босни и Херцеговини на њеном европском путу.

"Референдум о обележавању дана РС претња је целовитости и суверености БиХ, чему се најоштрије противим", рекао је Пленковић у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.

Председник ХДЗ-а сматра да тим поступком који представља јасно кршење Дејтонског споразума вођство РС шаље поруку дестабилизације и то управо у тренутку када се очекује да БиХ оствари напредак на путу ка чланству у Европској унији.

Пленковић је позвао све у БиХ да раде на смиривању напетости и у први план ставе стабилност земље.

"Хрватска ће помно пратити даљи развој ове ситуације и штитити права Хрвата као конститутивног народа као и територијалну целовитост и функционалност БиХ", најавио је кандидат за будућег хрватског премијера.

Пленковић је још једном као увредљиве описао изјаве свог конкурента и председника СДП-а Зорана Милановића о БиХ, рекавши да су недостојне онога ко претендује да буде на челу хрватске владе.

"Таквим изјавама Милановић чини штету у односима Хрватске с БиХ и земљама у суседству", казао је Пленковић додајући да, уколико постане нови хрватски премијер, намерава да се односи према БиХ с поштовањем и да осигура да Хрватска тој земљи буде најјачи савезник на европском путу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи